nlc.hu
Szabadidő
Horvát autópálya áremelés

Hidegzuhany vár, ha most indulsz Horvátországba

Nyári árakat vezetnek be Horvátország autópályáin július elsejétől.

Tíz százalékkal emelkednek az autópályadíjak július 1-je és szeptember 30-a között a horvát autópályákon, a nyári tarifa bevezetésével – közölte a horvát autópályakezelő (HAC) pénteken. A nyári tarifa nehéz járművekre, autóbuszokra és kamionokra nem vonatkozik. Horvátország 2017-ben vezette be a szezonális autópályadíjakat, de a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság idején nem alkalmazták, a polgárok és a gazdaság támogatása érdekében.

Hidegzuhany vár, ha most indulsz Horvátországba

A HAC azzal magyarázza a szokatlan sarcot

egyes járműkategóriák esetében, hogy a teljes éves forgalmuk 40 százaléka a nyári hónapokra tevődik, jelentősen növelve a karbantartási, biztonsági, felügyeleti és forgalomirányítási költségeket ebben az időszakban. Az elektronikus ENC-készülékkel továbbra is kedvezményesen lehet autózni. Ez a szezonban 21, szezonon kívül 33 százalékos engedményre jogosít. Az ENC készülékek ára 15 euró, a fizetőkapuk melletti irodákban lehet megvenni és készpénzzel is feltölthető, bármekkora összeggel, ami akár jövőre is felhasználható.

A készülékkel elkerülhető a sorban állás

is a készpénzes fizetőkapuknál, az ENC feliratú kapunál néhány percen belül tovább lehet haladni. A dobozt a szélvédőnél kell tartani, a sorompóhoz érve az eszköz sípol, majd nyílik a kapu. A lehajtást az autópályáról regisztrálja a következő ENC feliratú kapu, és levonja a készülékről az útdíjnak megfelelő összeget, ami a kijelzőn láthatóvá válik. Azt is mutatja, hogy mennyi pénz maradt a készüléken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top