Hihetetlen! Több mint 30 fokos hőmérsékletkülönbség alakult ki Európában

F.C. | 2024. Július 07.
Óriási a kontraszt a kontinensen belül.

Több mint 30 fokos különbség alakult ki Európában – írja az Időkép. Mindennek a Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklon hidegfrontja az oka.

Ez a hidegfront jó nagy eltérést eredményez a kontinens két fele között: míg az Alpok magasabb részein néhol mindössze 2-3 fokot mutatnak a hőmérők, addig keletebbre – többek között nálunk is – tombol a kánikula. 

A jövő héten amúgy fokozódik hazánkban a hőség, a hőmérséklet csúcsértéke a hét második felében már megközelíti a 40 Celsius-fokot – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 30-37 fok között várható. Kedden a maximum 30-37 fok között alakul. Szerdán csapadéknak kicsi az esélye, délután 32-38 fok várható. Csütörtökön egy-egy zápor, zivatar kialakulhat, a csúcsérték 33-39 fok között valószínű. Pénteken csapadék nem valószínű, a levegő 34-40 fok közé melegszik fel. Szombaton is napos időre kell készülni, elvétve záporral, zivatarral; délután 33-40 fok várható. Vasárnap szórványosan valószínű záporeső, zivatar, 29-38 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat. Kedden további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet: erre a napra már Fejér és Pest vármegyére is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Szerdára a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adták ki Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, mert a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. 

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Exit mobile version