nlc.hu
Szabadidő
Kritika a Skywalkers - Egy szerelmi történet című Netflix filmről

Több száz méter magasban „dirtydancingelnek” a szerelmesek, mi meg csak ámulunk

Hollywoodban százmillió dollárt költenek el az olyan látványos felvételekre, amiket egy őrült szerelmespár itt fillérekből összehozott. Ványa és Angela minden egyes kirándulása merő életveszély. A szerelmük veszélyben született, és a Skywalkers – Egy szerelmi történet című Netflix doksival mi is a részesei lehetünk.

Rooftopper. Így nevezik az interneten azokat a merész/bátor/kattant/veszélyérzet nélküli fiatalokat, akik magas épületek és hidak tetejére, óriási tornyokra vagy épp eszelősen magas toronydarukra kapaszkodnak fel, hogy onnan elképesztő látványos felvételeket készítve magukról nyűgözzék le a követőiket a közösségi médiában.

A tevékenység nem veszélytelen, ráadásul az esetek nagy részében illegális. Az elkövetők gyakran engedély nélkül jutnak fel az épületek tetejére, akár azon az áron, hogy be kell törniük oda. Az évek során számos rooftopper veszítette már az életét egy-egy merész mászás közben. A mászást a legtöbben egyedül csinálják, a felvételek készítésében pedig drón segíti őket. Az orosz Ványa (Iván) Beerkus és Angela Nikolau azért számít különcnek a rooftopper-közösségben, mert ők párban másznak. A Netflixen nemrég bemutatott Skywalkers: Egy szerelmi történet című dokumentumfilm az ő sztorijukat meséli el.

Skywalkers

Csók a magasban (forrás: Netflix)

Szerelem és magasság

Ványa és Angela egymástól teljesen függetlenül kezdett el magas háztetőket és tornyokat meghódítani, és a szponzorok hozták össze őket. A férfit azzal nyaggatták a támogatói, hogy fel kellene dobni valamivel a videóit, és felmerült az ötlet, hogy mi lenne, ha lánytársaságban mászna. Mivel amúgy is ismerte Angela videóit, megkereste a lányt, hogy némi szponzorgázsiért cserébe csatlakozna-e hozzá, és így kezdődtek a közös mászásaik. A munkából szerelem lett, és mivel vérbeli influenszerként ők ketten mindenhová bekapcsolt kamerákkal járnak, ezt a folyamatot is végig követhetjük a róluk szóló filmben.

A Skywalkers: Egy szerelmi történet azonban nemcsak szerelmi történet, ugyanis története is van. Meglepő módon olyan, mint egy heist movie, vagyis balhémozi. Mondjuk mint az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi, csak tizenegy ember helyett elég kettőre koncentrálni, akik nem egy vegasi kaszinót akarnak kirámolni, hanem fel akarnak mászni a világ második legmagasabb épületének tetejére. Még azelőtt, hogy túl késő lenne.

Az építkezés ugyanis még folyik, és amint véget ér, olyan erős lesz a biztonsági rendszer, hogy ezt már képtelenség lesz megtenni. A betöréshez az ideális időpont is megvan: 2022 decembere, a futball-világbajnokság döntőjének estéje, amikor Ványa reményei szerint a biztonsági őrök mind a meccset nézik majd a tévében, így ők szabadon bejuthatnak.

A behatolási pont

A film keretét a 118 emelet magas, Malajziában található Merdeka épület meghódítása adja. Jó heist filmhez méltó módon betekintést kaphatunk az előkészületekbe, látjuk, ahogy a páros drónfelvételeket tanulmányozva és az épület körül körözve próbálja felmérni a gyenge pontokat a behatoláshoz. A filmből ráadásul még olyan betörési trükköket is tanulhatunk, minthogy

  • a toronyházak legjobb bejutási pontja a mélygarázs
  • innen lehet a legkönnyebben eljutni a gépházhoz
  • onnan pedig mindig út vezet a tetőre
  • azt az életigazságot is megtudhatjuk, hogy bár felfelé menet számos lebukási lehetőség állja az útjukat, lefelé már senki sem foglalkozik velük, így nyugodtan kisétálhatnak.
Skywalkers

A világ tetején (forrás: Netflix)

A Merdeka veszélyesen hosszúra nyúló meghódítása – a terv az, hogy az épület tetején egy Dirty Dancing pózt utánozva Ványa felemelje a feje fölé Angelát – közben bepillantást kaphatunk a páros múltjába, megismerjük az otthoni életüket és a szerelmük alakulását, és érdekes látni azt is, hogy két ennyire önfejű ember hogyan képes hosszú távra összecsiszolódni. Elárulom: nem könnyen. Mivel egy orosz párról van szó, a filmben szóba kerül az ukrajnai háború is, amit óvatosan véleményeznek, mindössze annyit mondva, hogy nem örülnek annak, hogy emberek szenvednek miatta.

A film talán egyetlen hibája, hogy Ványa és Angela intim beszélgetései és konfliktusai néha előre megírtnak, kicsit megjátszottnak tűnnek, de ezen túl lehet és túl is kell lendülni, ugyanis a Jeff Zimbalist és Maria Bukhonina rendezőpáros annyira sodró lendületű, izgalmas és látványos filmet hozott tető alá, ami a legtöbb hollywoodi látványfilmre is köröket ver. Tényleg kár érte, hogy a Skywalkerst nem nagy vásznon, hanem csak odahaza a képernyőn láthatjuk.

A Skywalkers: Egy szerelmi történet már látható a Netflix kínálatában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top