Jó hír a hétfőn hajnalban ébredőknek: óránként akár száz hullócsillagban gyönyörködhetnek

Á.K. | 2024. Augusztus 11.
Hajnalodik, kiugrom az ágyból... sok hullócsillag vár reám!

Kevés szörnyűbb dolgot lehet elképzelni a hétfői hajnali ébredésnél, de holnap kivételesen igaz lehet a mondás: ki korán kel, aranyat… pontosabban hullócsillagot lel. A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye szerint ugyanis a Perseida meteorraj éppen ekkortájt lesz látható az égbolton, már ha nem takarja el túl sok felhő – írja a Telex.

A tájékoztató szerint óránként akár 75-100 hullócsillagot is meg lehet csodálni. A Perseidák hullása már július végén megkezdődött és ugyan augusztus végéig eltart, de a tetőzés pont hétfőn várható. Hétfő után egyre kevésbé látni őket.

Kék az ég és zöld a fű, meteorraj gyönyörű (fotó: Getty Images)

A Wikipédia szerint a Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik.

Radiánsa a Perseus csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.

A Startlap 10 kiváló tippet gyűjtött össze arra, hogy honnan érdemes a leginkább megcsodálni a meteorrajt.

Exit mobile version