nlc.hu
Szabadidő
Semmelweis című film nevezése az Oscar-díjra

Oscar-díjra nevezi a Semmelweis című filmet Magyarország

A Semmelweis című filmet nevezi Magyarország nemzetközi film kategóriában az Oscar-díjra.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) tájékoztatása szerint a hivatalos magyar Oscar nevezésről döntő szakmai testület 18 egész estés mozifilm közül választotta ki a Semmelweis című, Koltai Lajos által rendezett filmet. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusi, 97. Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2023. november 1. és 2024. szeptember 30. között mutatnak be az adott országban.

Oscar-díjra nevezi a Semmelweis című filmet Magyarország

Az Amerikai Filmakadémia tagjai választják majd ki

azt az öt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díj elnyeréséért versenyezhetnek. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására pedig március 2-án kerül sor Los Angeles-ben. A Koltai Lajos rendezésben, Vecsei H. Miklós és Nagy Katica főszereplésével, Lajos Tamás producer vezetésével a világhírű magyar orvosról, Semmelweis Ignácról készült film

világpremierjét tavaly ősszel tartották New York-ban.

A Torontói EU Filmfesztiválon a magyar alkotás a közönség szavazatai alapján elnyerte a fesztivál legjobb filmjének járó díjat. A magyar mozikban 350 ezren nézték meg a filmdrámát. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán volt. A Semmelweis című alkotás forgalmazási jogait a Filmintézet a régió összes országára, valamint Spanyolországra, Latin-Amerikára és Észak-Amerikára is eladta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top