nlc.hu
Szabadidő
Sokba kerültek a pandák, visszaküldi őket Kínába a finn állatkert

Sokba kerültek az óriáspandák, visszaküldi őket Kínába a finn állatkert

Az állatkert rengeteg pénzt költött a pandák helyének kialakítására és az állatok ellátására, ezért inkább idő előtt lemondanak róluk.

Egy finn állatkert az elszabaduló inflációra és a növekvő költségekre hivatkozva visszaküld Kínába két óriáspandát – nyolc évvel azelőtt, hogy vissza kellett volna adniuk az állatokat.

A két panda – név szerint Lumi és Pyry – 2018 januárjában került Finnországba, több hónappal azután, hogy a kínai elnök, Hszi Csin-Ping látogatást tett az országban, és aláírt egy közös nyilatkozatot az állatvédelemről. A megállapodás szerint a pandák 15 évig maradtak volna Finnországban – írja a Guardian

Kínai munkások a Finnországba szállítandó óriáspanda egyikével Dujiangyan városában, a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, 2018. január 17-én

Kínai munkások a Finnországba szállítandó óriáspanda egyikével Dujiangyan városában, a délnyugat-kínai Szecsuán tartományban, 2018. január 17-én (Fotó: Jiao wen / Imaginechina / Imaginechina via AFP)

Az állatok jelenlegi otthona magánkézben lévő Ähtäri Állatkert. Az intézmény vezetője, Risto Sivonen a Reutersnek azt mondta, hogy több mint nyolcmillió eurót (3,2 milliárd forint forint) költöttek a megfelelő körülmények megteremtésére, valamint évente összesen 1,5 millió euró (600 millió forint) a pandák gondozása, etetése, valamint a Kínának fizetendő díj. 

Az állatkert azt remélte, hogy a pandák odavonzzák majd a látogatókat, de ez nem történt meg, ehelyett egyre nagyobb adósságot halmoztak fel. Ebben közrejátszottak a világjárvány miatti lezárások, valamint az, hogy 2023-ban elutasították az állatkert állami támogatás iránti kérelmét.

Kínával három évig tárgyaltak, mostanra sikerült megegyezni. Az állatok egy hónapig karanténban lesznek, utána szállítják vissza az óriáspandákat Kínába.

Kína évtizedek óta ad kölcsön pandákat külföldi állatkerteknek, hogy így erősítse a külföldi kapcsolatait és javítsa a nemzetközi megítélését. A finn külügyminisztérium szóvivője közölte, a pandák visszaszállítása az állatkert üzleti döntése volt, amely nem érintette a finn kormányt, és nem befolyásolja a két ország közötti kapcsolatokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top