nlc.hu
Szabadidő
Sarki fény Magyarországon

Zöldben, rózsaszínben pompázott az ég az este a sarki fénytől

Mesés jelenség tűnt fel az égbolton hazánk felett.

Ahol csütörtökről péntekre virradó éjszaka nem volt felhő, ott Magyarországon nagy területen látható volt a sarki fény (Aurora Borealis) azok után, hogy újabb erős kitörést produkált a Nap, a geomágneses vihar pedig lehetővé tette, hogy a pólustól ennyire távol is részesülhessünk az élményben – számolt be az Inforádió.

A Kirk hidegfrontja miatt az ország túlnyomó részén egész csütörtök este borult volt az ég. A keleti, északkeleti országrészben élőknek viszont most szerencséjük volt: sok helyen megfigyelhető volt a sarki fény.

Tehát a szerencsésebbek ismét megpillanthatták csütörtök este az Aurora Borealist, ami idén immár a 18 alkalom volt, legutóbb májusban lehetett megcsodálni Magyarországon.

Az Időkép által közzétett fotókon hol rózsaszínben, hol pedig zöld színben tűnt fel a sarki fény hazánk égboltján.

A rózsaszínes árnyalatok több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, addig a sarki fény zöld színe általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a légkörben – magyarázza a portál.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ez is érdekelhet Megnézem

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top