nlc.hu
Szabadidő
25 év után kapta el apja gyilkosát a rendőrnő

Hihetetlen: rendőrnő lett, hogy elkapja az apja gyilkosát, 25 év múlva sikerült neki

Gislayne Silva de Deus azért állt be a rendőrség kötelékébe, hogy esélye legyen kézre keríteni az apja gyilkosát. 25 évvel később egy farmon talált rá, és letartóztatta.

1999 február 16-án Givaldo José Vicente de Deust egy heves vita után lelőtték a brazil Boa Vista városában egy bárban. A férfi és Raimundo Alves Gomes vitába keveredtek egy 150 brazil reálos adósság (ami 1999-ben nagyjából 10 ezer forintnak felelt meg) miatt, amivel Givaldo állítólag Gomesnek tartozott.

Egy ponton Gomes kiment a bárból, majd egy fegyverrel tért vissza, és közvetlen közelről fejbe lőtte az ötgyermekes apát. Gomes ezután elmenekült a helyszínről, és bár elfogatóparancsot adtak ki ellene, soha nem kapták el.

Givaldo gyászoló családja soha nem adta fel a reményt, hogy igazságot szolgáltatnak, és legidősebb lánya, aki apja halálakor mindössze kilencéves volt, az egész életét Gomes elfogásának szentelte. A kitartása 25 évvel később hozta meg az eredményét – derül ki az odditycentral cikkéből.

Gislayne Silva de Deus

Gislayne Silva de Deus (pillanatkép az esetről beszámoló tévéműsorból)

18 évesen, miután befejezte a középiskolát, Gislayne Silva de Deus felvételt nyert a jogi egyetemre. Hét évvel később hivatalosan is ügyvéd lett. Azonban 2022-ben feladta jogi karrierjét, hogy rendőr lehessen. Két évvel később, 2024. július 19-én sikeresen letette a vizsgát, és hivatalosan is kinevezték állami rendőrségi nyomozónak. Azonnal kérte, hogy a gyilkossági osztályra osszák be, amely lehetőséget adott neki, hogy üldözze Raimundo Alves Gomest.

2013-ban Gomest 12 év börtönbüntetésre ítélték Givaldo José Vicente de Deus meggyilkolásáért, de mivel a bűncselekmény elkövetése után soha nem került elfogásra, az ítéletet nem hajtották végre.

A férfi ügyvédei 2014-ben és 2015-ben fellebbeztek a döntés ellen, de mindkét fellebbezést elutasította a Legfelsőbb Bíróság. A legutóbbi elfogatóparancsot 2019-ben adták ki Gomes ellen, így az elévülési idő 2031-ben jár le, ami azt jelentette, hogy minél hamarabb találja meg Gislayne Gomest, annál több időt kellene börtönben töltenie.

Szeptember 25-én, mindössze két hónappal rendőri karrierje megkezdése után, Gislayne valóra váltotta álmát, hogy apja gyilkosát 25 év után előkerítse. Ő és csapata a Boa Vista közelében lévő Nova Cidade régió egyik farmján találtak rá a férfira, ahol elrejtőzött, és a helyszínen letartóztatták.

Amikor megláttam őt a rendőrőrsön, fontosnak tartottam elmondani neki, ki vagyok, és hogy én voltam az, aki az elfogatóparancsot végrehajtotta. Megosztottam a hírt a családommal, és mindenki hatalmas megkönnyebbülést és igazságérzetet érzett. Hosszú ideig vártunk, és bár nehezen hittük el, hogy ez megtörténhet, sikerült elérnünk ezt a pillanatot. Sírtam a megkönnyebbüléstől. Ennyi idő után olyan volt, mintha egy hatalmas teher esett volna le a vállamról

– mesélte megkönnyebülve.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top