nlc.hu
Szabadidő
SMS-átverések a rendőrség nevében

Ne dőlj be az ilyen SMS-nek! Csúnyán átverhetnek

Semmiképpen se kattints rá, ha ilyen SMS-t kapsz!

Az utóbbi időben elharapóztak az SMS-ben elkövetett csalások. A módszer nem új, de mégis ma is sokan megijednek egy hivatalosnak tűnő felszólítástól. Újabban már a hatóságok nevében keresik meg (például bírságról szóló üzenetet küldenek) azokat, akiknek a telefonszámát és e-mailcímét egy adathalászat során megszerezték.

A rendőrség most összeszedte, hogyan szűrhetjük ki a csalókat, mire érdemes odafigyelni, ha egy ismeretlen számról vagy e-mailcímről érkező üzenetet kapunk.

Nincs megszólítás, csupán annyi, hogy „Rendőrség:…”. Egy hivatalos értesítésben minimum annyi állna, hogy „Üdvözöljük!”. 

A csaló SMS-ek nagy része hibás magyarsággal íródik, rögtön legyen gyanús, ha feltűnő helyesírási hibákat látunk benne.

Azt gondolhatjuk, hogy ha a küldő ismeri a számunkat, azt komolyan kell venni. Nem! Ugyanis véletlenszerűen küldik ezeket az SMS-eket, vagy pedig megvásárolt adatbázisok alapján.

Mindig nézzük meg a küldő számát! Ha nem magyar szolgáltatótól érkezik, akkor biztos csaló. Ha mégis magyar a küldő száma, akkor utána lehet nézni online vagy telefonos tudakozóban.

Az üzenetben szereplő hivatkozásnál mindig nézzük meg az átirányítási címet! Ha nem .hu a végződés, hanem például hu-com, szinte biztos, hogy csaló küldte.

Ha rákattintunk az SMS-ben szereplő hivatkozásra, akkor átirányítanak minket egy oldalra, amin az adataink megadását kérik. Ha megtesszük, már el is lopták. Vagy a linkre kattintva rögtön letöltünk egy rosszindulatú programot a telefonunkra, amivel átvehetik az irányítást. 

A rendőrség azt is kiemelte, hogy ők sosem küldenek felszólítást SMS-ben. Hivatalos ügyben kizárólag ajánlott levélben vagy az Ügyfélkapun kommunikálnak.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top