Szinte senki se tudja, mire való ez a gomb a sütőkben: fogadjunk, hogy te se vetted még észre!

Esvé | 2024. Október 28.
Annyit azért segítünk, hogy a sütők tisztántartásához lesz némi köze…

Miután belefutottam a cikkbe arról, hogy szinte minden létező sütőben be vannak építve afféle „titokzatos”, „eldugott” gombok, melyek a sütő – egyébként igencsak macerás – tisztántartását hivatottak megkönnyíteni, az első utam rögtön a konyhába vezetett. Kinyítottam a sütőnk ajtaját, és láss csodát, pontosan ott, ahol a cikk is jelezte, megtaláltam a jobb és baloldalon lévő gombokat. Ha megnyomom őket, egy mozdulattal el tudom távolítani azt a védő műanyagot, ami a nagy és súlyos üveget tartja a helyén, amin keresztül a gyerekkel szoktuk az épp sülésben lévő almás pitét bámulni.

Ahány sütő, annyiféle gomb

Miközben a mi sütőnk csak és kizárólag az üveg tisztán tartását könnyíti meg ebben a formában – azt viszont tényleg sokkal egyszerűbbé teszi így – vannak olyan, kicsit összetettebb típusok, ahol nem csak az üveg, de az egész sütőajtó eltávolítható ugyanígy alig néhány kattintással. Mindezt azért, hogy a tulajdonos lényegesen könnyebben hozzáférhessen a sütő belsejéhez, és egyszerűbben megtakaríthassa azt.

A cikk egyébként kitér rá, hogy azoknál a típusoknál, melyek rendelkeznek ilyen és ehhez hasonló funkciókkal megáldott, „titokzatos” gombocskákkal, a használati utasítás minden esetben részletesen taglalja ezek működését.

Tisztítás vegyszer nélkül

Ha létezne erre vonatkozóan reprezentatív felmérés, akkor igen valószínű, hogy a sütőtakarítás ott lenne a leginkább gyűlölt házimunkák élmezőnyében. És nem csak azért, mert csupa zsír minden – bár ez már önmagában is elég érv a viszolygáshoz –, de ráadásul oda is van égve minden, amitől néha azt érezzük, itt csak a vegyi fegyver segíthet. Pedig…

Legyen bármilyen furcsa is, még a sütő tisztásához is léteznek környezet- és emberbarát módszerek, melyek egyszerre hatékonyak, egyszerűek és gyorsak. Íme, néhány ezek közül:

  1. Ecetes lábos: egy teljesen hőálló edényben forraljunk vizet. Ha felforrt, adjunk hozzá egy bögre ecetet (mindegy milyet), majd tegyük a lábost a sütőbe 180 fokon 15 percre. Vegyük ki az edényt, hagyjuk a sütőt kihűlni, majd egy vizes szivaccsal töröljük át a sütő belsejét.
  2. Nagy szemű só: ez az egyik legtermészetesebb tisztítószer. Nincs más dolgunk, mint nagyobb mennyiségű sót kikeverni annyi vízzel, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Ezt kenjük a sütő belső, megtisztítani kívánt falára, hagyjuk hatni (20-25 percet), majd egy nedves szivaccsal töröljük le a sós koszt.
  3. Citrom: a vízzel elkevert citrom a természetes tisztítók non plus ultrája. Ha gyors eredményre vágyunk, akkor mindenképp válasszuk ezt a módszert. Tegyük a citromos vízzel teli edényt a 160 fokos sütőbe nagyjából fél órára. Hagyjuk felforrni, majd vegyük ki és a langyosra hűlt citromos vízzel mossuk ki a sütőt.
Exit mobile version