nlc.hu
Szabadidő
A használt sütőolajat így használd fel hasznosan otthon

Ne dobd ki a használt étolajat – otthon egy igazi kincs lapul: két hasznos felhasználási mód

Ne dobd ki a használt olajat – készíts belőle mosószappant vagy fáklyát!
Olaj egy pohárban

A háztartások többségében a növényi olaj a mindennapi főzés része: sütéshez, pirításhoz, pároláshoz vagy tartósításhoz használják. Miután azonban felhasználtuk, gyakran nehezen kezelhető hulladékká válik.

Ha lefolyóba öntjük, az súlyos környezeti károkat okoz: szennyezi a vizet, eltömíti a csatornákat, és nagyobb léptékben a szennyvíztisztító rendszerek működését is veszélyezteti. Erre kínál megoldást egy fenntartható, gazdaságos és praktikus módszer: a használt olaj újrahasznosítása házi készítésű termékek formájában.

A legnépszerűbb és legegyszerűbb felhasználási mód a házi mosószappan készítése, de más lehetőségek is vannak, amelyek meghosszabbítják ennek a hétköznapi hulladéknak az „életét”. 

1. Házi mosószappan újrahasznosított olajból

Ez a szappan kiváló általános tisztításhoz: használható ruhák, padlók vagy edények mosására. Bőrápolásra viszont nem ajánlott, amíg szakértő nem ellenőrzi az összetevőket, mivel a nátronlúg maró hatású lehet, ha nem semlegesítik megfelelően.

Hozzávalók:

  • 1 liter használt növényi olaj (papírszűrőn vagy textilen keresztül átszűrve)
  • 135 gramm nátronlúg (a nátrium-hidroxid oldata, vas- vagy barkácsboltokban beszerezhető általában)
  • 300 ml hideg víz
  • Műanyag vagy rozsdamentes acél edény (soha ne használj alumíniumot!)
  • Fakanál vagy nyújtófa a keveréshez
  • Öntőformák (szilikon, kartondoboz vagy műanyag edények)
  • Gumikesztyű és védőszemüveg
  • Illóolaj vagy citromhéj (opcionális, illatosításhoz)

Elkészítés:

Szűrd át az olajat, hogy megszabadulj az ételmaradványoktól. Szellőző helyiségben, védőfelszerelésben öntsd lassan a nátronlúgot a vízbe (soha ne fordítva!), majd keverd el. A keverék felmelegszik a kémiai reakció miatt. Hűtsd kicsit, majd fokozatosan add hozzá az olajat, közben folyamatosan és erőteljesen keverve. Kevergesd 20–30 percig, míg sűrű, krémes állagú masszát nem kapsz. Ha szeretnéd, most add hozzá az illatanyagot vagy színezéket. Öntsd formákba, és hagyd állni legalább 24 órán át. Vedd ki a formákból, és hagyd érni száraz, jól szellőző helyen 3–4 hétig, hogy megszilárduljon, és eltűnjön a lúgosság.

Ez is érdekelhet üvegvisszaváltás, fotó: MTI/Hegedüs Róbert Megnézem

2. Házi készítésű fáklyák használt olajból

Kültéri világításhoz – például kertbe, teraszra vagy erkélyre – dekoratív és funkcionális megoldás lehet egy olajos fáklya, amely órákig világít, újratölthető, és kiválthatja a gyertyákat vagy elektromos fényforrásokat.

Hozzávalók:

  • Üvegedény fém fedéllel
  • Használt és szűrt növényi olaj
  • Vastag pamut kanóc vagy zsinór
  • Kalapács és szög (a fedél átfúrásához)
  • Dekorációs kavics vagy homok (opcionális)

Elkészítés:

Alaposan tisztítsd meg az üveget és a fedelét. A kalapács és szög segítségével verj egy lyukat a fedél közepére. Húzd át a kanócot a lyukon, hagyva kb. 2–3 cm-t kilógni, és ügyelj arra, hogy a kanóc leérjen az üveg aljáig. Töltsd meg az üveget az átszűrt olajjal. (Ha szeretnél, szórhatsz bele kavicsot vagy homokot, hogy stabilizáld a kanócot, ha túl széles az üveg. Zárd vissza a fedelet, és gyújtsd meg a kanócot. 

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top