
Végre eljött a jól megérdemelt szabadság, repjegy megvéve, bőrönd bepakolva, a Pinterest álomhelyszínek csak rád várnak. Aztán a második napon… máris kínoz a hasmenés, és te a tengerpart helyett a fürdőszobát látogatod gyakrabban. Ismerős? Sajnos ez nem ritka: ezt hívják utazók hasmenésének, ami főleg a trópusokon, de akár Európán belül is könnyen összeszedhető.
Mi áll a háttérben?
A fertőzéses eredetű hasmenést leggyakrabban baktériumok, ritkábban vírusok okozzák. A meleg idő, az idegen ételek, alapanyagok –és igen, néha egy jégkocka is elég – könnyen kibillentheti az emésztőrendszer egyensúlyát. Főleg, ha a bélflórád amúgy is érzékeny.
De akkor semmit nem szabad enni?
Dehogynem, csak érdemes pár dologra figyelni: kerüld a csapvizet (igen, fogmosásnál is!), inkább palackozott vizet válassz, és a nyers tengeri herkentyűket vagy utcai húsos ételeket inkább csak csodáld messziről. Étkezés előtt pedig mindig moss kezet.
A bélflórád védelme kulcsfontosságú
Érdemes már az utazás előtt pár nappal elkezdeni felkészíteni a bélrendszered. Az egyik jól bevált, természetes módszer erre egy jótékony élesztőtörzs, a Saccharomyces boulardii alkalmazása.
Van olyan Saccharomyces boulardii tartalmú gyógyszerkészítmény, amely nemcsak segít fenntartani a bélflóra egyensúlyát, hanem többek között az utazással összefüggő, fertőzéses eredetű hasmenések megelőző kezelésére is javasolt.
Tipp: tegyél probiotikumot is az útipatikádba vagy a neszesszeredbe a naptej mellé – jobb, ha nem kell, mintha kellene, de nincs!
Ne a gyomorrontás legyen a legemlékezetesebb élmény a nyaralásból. Készülj tudatosan, és engedd, hogy a pihenésé legyen a főszerep – ne a mellékhelyiségé!