Szabadidő
Szponzorált tartalom

7 érdekesség, amit még soha nem hallottál a Hófehérke és a hét törpe című meséről

Tudod, mit szimbolizál valójában a 7 törpe, és mi volt az ára annak, hogy Walt Disney elkészítse a mára világhírű mesefilmjét? Ismerd meg jobban a mesét, amely még Hitlert is lenyűgözte!

A Grimm-mesét feldolgozó, 1937-es  Disney-filmen generációk nőttek fel, azonban még mindig tartogat titkokat, meglepetéseket. A Hófehérke és a hét törpe meséjét még felnőttként is imádjuk!

1.  Az eredeti mesét jóval korábban, 1854-ben publikálta a két Grimm fivér, amelyen aztán Walt Disney sokat finomított az 1937-es bemutatóig. Egyben a legifjabb Disney-hercegnőt is megalkotta, ugyanis Hófehérke 14 éves a történetben.

2.  Hatszor többe került a mesefilm, mint amennyit eredetileg Walt Disney rászánt. Emiatt jelzálogot is fel kellett vennie a házára, és végül 1,5 dollárnál állt meg a büdzsé. Bár Disney felesége nem hitt a mesefilm sikerében, Disney elszántsága mindent felülírt, és a szerinte használható poénokért 5 dollárt fizetett.

Mai napig az egyik legsikeresebb Disney-mese a Hófehérke és a hét törpe

3.  A mesefilm nem csak a gyerekek és a széplelkű felnőttek kedvence volt: Hitler is rajongott érte, olyannyira, hogy skicceket is készített róla.

4.  A meséhez számos érdekesség kapcsolódik: egy értelmezés szerint a 7 törpe nem más, mint személyiségünk, lelkiállapotunk 7 aspektusa. Ha belegondolunk, nagyon is életszerű: Hapci a pszichoszomatikus beteg, Kuka a szűkszavú, a szeretethiányos, Morgó a folyton kötekedő, Tudor a mindent tudni vélő, okoskodó, Szundi a lustálkodni imádó, Vidor a vidámság alfája és ómegája, valamint Szende, a naiv és jóságos.

5.  A Grimm testvérek meséjében eredetileg nem 7, hanem 10 törpe van, a további három a Wheezy, a Jumpy és a Bald névre hallgat. De Walt Disney nem csak a számukat redukálta, hatása nagyobb volt a karakterekre, mint gondolnánk: 6 törpe szemöldökét is Disney ihlette, azonban ez nem ment egyik napról a másikra: 2 évbe telt, mire a törpék ma ismert formája megszületett.

Walt Disney és a 7 törpe, 1937

6. Habár ma már megszoktuk, hogy a Disney-mesék zenés betétekkel tarkítottak, nem volt ez mindig így: a Hófehérke és a hét törpe meséje volt az első zenés mesefilm.

7.  A mára kultikussá vált rajzfilmet Magyarországon szinkronosan 1962-ben mutatták be többek között Csákányi László, Váradi Hédi és Márkus László zseniális szinkronjával. A Hófehérke és a hét törpe azóta is tarol, és balett is készült belőle, amely a rajzfilmhez hasonlóan világsikert aratott.

A Szegedi Szabadtéri Játékokon 2019. augusztus 16-tól 19-ig nézheted meg az előadást, amely az egész család számára tökéletes kikapcsolódást jelenthet.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top