Szabadidő

Fenevadak kínozhatják kutyáinkat! (x)

Sokszor észrevétlenül férkőznek be a lakásunkba, és a családra is veszélyt jelenthetnek! A férgek komoly fenyegetést jelentenek. Hogyan ismerjük fel őket, és mit tehetünk ellenük? Most megtudhatod!


A kutyánk családtag. Mindent megtennénk, hogy egészségesnek és boldognak tudjuk. Előfordulhat azonban, hogy a fenyegetés csak sokára mutatja meg magát. Ezek a paraziták ugyanis a felszín alatt gyötörhetik kedvencünket, és hányást, hasmenést, vérfogyottságot, kóros soványságot is okozhatnak.

Veszélyben az egész család?

A férgek nemcsak kedvencünkre, de az egész családra veszélyt jelentenek. Az orsóférgek különösen a gyermekeket veszélyeztetik, a szembe kerülve pedig maradandó elváltozásokat okozhatnak. Egyes galandférgek pedig a tüdőt, a májat és az agyat is károsíthatják!

Ismerjük meg az ellenséget!

A támadók leggyakrabban előforduló 3 csoportja:

  1. orsóférgek: spagettiszerűek, a bélben úszva szívják el a tápanyagokat
  2. galandférgek: a bélfalra tapadnak, a legnagyobb fenyegetést a vadászó kutyákra jelentik
  3. ostorférgek: hazánkban majdnem olyan gyakori élősködői kutyáinknak, mint az

A gyanús jelek

A férgesség gyakran észrevétlen, de minél nagyobb a baj, annál könnyebben felfigyelhetünk néhány tünetre, amik a vészharangot kongatják:

Rizsszemek a kakiban: ezek igazából a férgek lárvái.

Fenékdörzsölés (szánkázás), túl gyakori fenéknyalogatás: a férgek irritálják és viszketőssé teszik bőrét.

Fénytelen bunda, elevenség hiánya, hordóhas: nem közvetlenül az emésztéshez kapcsolódó tünetek is bajt jelezhetnek.

Mit tehetünk?

Ahhoz, hogy a támadókat távol tartsuk otthonunktól, javasolt legalább 3 havonta féregtelenítenünk. Erre jelent egyszerű és megbízható megoldást a Drontal. Több kiszerelés kapható belőle a kutyák mérete szerint: a kölyköknek szuszpenziós oldat, míg a felnőtteknek tabletta formában. Szerencsére a tabletta hús ízesítésű, így általában noszogatnunk sem kell kedvencünket, hogy megegyék. Ha mégis, használjunk egy kis trükköt, és rejtsük egy kis kanál vajba!

[1]https://www.esccap.org/uploads/docs/0x0o7jda_ESCCAP_Guideline_01_Third_Edition_July_2017.pdf

 

Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta –Hatóanyagok: egy tabletta tartalmazza: 150 mg febantel, 50 mg pirantel, ami 144 mg pirantel-embonátnak felel meg, 50 mg prazikvantel

Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta – Hatóanyagok: egy tabletta tartalmazza: 525 mg febantel, 175 mg pirantel, ami 504 mg pirantel-embonátnak felel meg, 175 mg prazikvantel

Javallatok: Az alább felsorolt fonál- és galandférgek elleni kevert fertőzések kezelésére: Fonálférgek: orsóférgek (kifejlett és késői lárva alakok): Toxocara canis, Toxascaris leonina kampósférgek (kifejlett alakok): Uncinaria stenocephala, Ancylostoma caninum, ostorférgek (kifejlett alakok): Trichuis vulpis. Galandférgek (kifejlett és késői lárva alakok): Echinocossus granulosus, Echinococcus multilocularis, Dipylidium caninum, Taenia spp., Mesocestoides spp. Giardia fajok okozta fertőzések kezelésére kölykökben és felnőtt kutyákban.

Ellenjavallatok: Nem alkalmazható a vemhesség első és második harmadában. Adagolás: Szájon át történő alkalmazás. Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta: kutyának 1 tabletta/ 10 testtömeg kg. Minden további 5 testtömeg kg-ra további fél tabletta szükséges. Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta Kutyának 1 tabletta/35 testtömeg kg. Minden további 17,5 testtömeg kg-ra további fél tabletta adagolása szükséges.

Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. Tel: +36 80 201 399, e-mail: allatgyogyszer@bayer.com

Kérjen állatorvosától vagy gyógyszerészétől további felvilágosítást! Alkalmazás előtt, illetve további információért olvassa el a használati utasítást. Tk.sz.: Drontal Plus 150/144/50 mg ízesített tabletta: 3602/1-6/14 NÉBIH ÁTI, Drontal Plus XL 525/504/175 mg tabletta: 3905/1-5/17 NÉBIH ÁTI.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top