Szabadidő

Ezek a praktikák NEM válnak be a szúnyogok ellen

Ezzekkel hiába próbálkozol, a szúnyogokat a legkevésbé sem hatja meg.

Citronella gyertyák

Nagyon gyakran ajánlott praktika a szúnyogok ellen a citronella gyertya, azonban valójában igen gyenge hatásfokkal bír. Ami valamelyest taszíthatja a vérszívókat, az a gyertya füstje, ám elég egy kis szellő, hogy tovaszálljon, és máris támadnak a szúnyogok.

Szúnyogűző növények

Elterjedt tévht az is, hogy ha bizonyos növényeket – például bazsalikomot, bormentát, muskátlit vagy büdöskét – ültetsz a balkonládába vagy a kertbe, az már önmagában távol tartja a szúnyogokat. Igazából azonban ezek a növények csak kényelmes pihenőhelyet biztosítanak nekik, valamint más rovarokat is vonzanak. Egyes növények ugyan valóban tartalmaznak olyan illóolajokat, melyek rovarriasztó hatásúak, ám ehhez össze kell zózni vagy égetni kell azokat.

Ezzekkel hiába próbálkozol, a szúnyogokat nem hatja meg

Ezzekkel hiába próbálkozol, a szúnyogokat nem hatja meg (Illusztráció: Getty Images)

Illatkendők

Szárítógépbe való illatkendőt sem érdemes a ruháid zsebeibe tenni szúnyogriasztás céljából, ugyanis a vérszívókat ezeknek az illata a legkevésbé sem tántorítja el attól, hogy megcsípjenek.

Mobilalkalmazások

Persze, hogy szúnyoriasztó alkalmazásokat is letölthetsz már az okostelefonodra! Csak az a kár, hogy a működésükben sok a kérdés Az ilyen appok egy része azt állítja, hogy a szúnyogok természetes ellensége, a szitakötő szárnysuhogásának hangját utánozza. Más alkalmazások pedig a hím szúnyog párzásra hívogató hangját, mivel pedig csak a már megtermékenyített, nőstény szúnyogok csípnek, ők ennek hallatán elmenekülnek. Azonban sem a szitakötők repkedése, sem pedig a párosodni vágyó hím szúnyogok jelenléte nem tartja távol a vérrá áhítózó nőstényeket, még valójában sem, pláne pedig úgy, ha csupán ezek hangját imitálja egy mobilalkalmazás.

Szúnyogriasztó karkötők

Egy ausztrál kutatás szerint, bár ez mágától függően más eredményt hozhat, ám sok ilyen jellegű termék sem különösebben hatásos. A tesztek rámutattak ugyanis, hogy az ilyen karktők csupán néhány centis hatótávolságúak, tehát lehet, hogy a csuklódat nem fogják megcsípni a szúnyogok, azonban a lábaidat már simán.

Ha már megcsíptek a szúnyogok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top