Budapesti Nyári Fesztivál

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Világhírű és megbecsült sztárok, akik a klasszikus zene ikonikus alakjai. Tudj meg róluk többet, ismerd meg munkásságukat!

 

Nem szerepelnek a bulvárlapok hasábjain, hírnevüket kivételes tehetségüknek és zsenialitásuknak köszönhetik. Nevüket örökre beírták a klasszikus zene nagykönyvébe.

Miklósa Erika

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Az eredetileg sportolónak készülő Miklósa Erika egy baleset miatt mondott le a sportolói karrierről, és fordult a zene, valamint az éneklés irányába. A négyéves szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumot két év alatt végezte el, miközben felvételt nyert a Magyar Állami Operaházba, így minden idők legfiatalabb magánénekese lett, és 1991-ben debütált Mozart Varázsfuvolájában. Az ezt következő évtől nemzetközi karrierje meredeken ívelt felfelé: énekelt Milánóban, New Yorkban, Lipcsében, Svájcban és a kölni operaházban is. Majd Philadelphiában és Milánóban képezte magát, és Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként vált világhírűvé. 2004-ben a New York-i Metropolitan operaház is szerződtette és a New York Times is elismerően nyilatkozott róla, de a világhírnév mellett soha nem feledkezett meg a magyar közönségről: a Magyar Állami Operaházban és idén nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon is láthatjuk és részesei lehetünk varázslatos előadásainak.

Jose Cura

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Az argentin származású énekes, karmester Jose Cura 12 évesen kezdett el gitározni, majd 15 évesen mint karnagy debütált. Tanult zeneszerzést és zongorázni, a főiskolai évei alatt egy operakórusban énekelt, azonban az énekléssel komolyabban viszonylag későn, a 20-as évei végén kezdett el foglalkozni. Szinte minden meghallgatáson elutasítást kapott, végül 30 évesen családjával Európába költözött, és sokáig egy garázsban éltek, nehéz anyagi körülmények között. Töretlen hite és a kemény munka meghozta gyümölcsét: 1992 februárjában sikerrel debütált Veronában, és innentől kezdve az események felgyorsultak. Számos országában, az USA-ban is fellépett, majd 1994-ben megnyerte a Mexikóvárosban megrendezett Plácido Domingo Nemzetközi Énekversenyt, később pedig Placido Domingóhoz és Luciano Pavarottihoz hasonlóan a Bécsi Staatsoper Teaszalonjában megkapta a Kammersänger címet.

Kocsis Zoltán

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Az idei Budapest Nyári Fesztivált megnyitó Kocsis Zoltán zongoraművész, zeneszerző, karmester, érdemes és kiváló művész vérében van a zene gyermekkora óta: 3 éves korában kezdett el zongorázni és 15 évvel később megnyerte a Magyar Rádió Beethoven-versenyét. Rendkívül fiatalon, mindössze 21 évesen ítélték neki a hazai legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, 25 évesen pedig a a Kossuth-díjat. Eközben bejárta a világot és számos világhírű zenekarral fellépett, mint például a Bécsi Filharmonikusokkal, a Royal Philharmonic Orchestraval, a Berlini Filharmonikusokkal, a Chicagói és a San Franciscó-i Szimfonikus Zenekarral, miközben sztárvendége volt több, világszinten is elismert zenei rendezvénynek, és több éven keresztül a Philips Classics exkluzív művésze volt. 23 éve Fischer Ivánnal megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart, és karmesteri pályája mellett komponálni is kezdett. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar élén 1997 óta áll, bejárták Európa számos országát, valamint Japánban és az USA-ban is világsztárokat megillető fogadtatásban részesítették.

Anja Harteros

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Napjaink egyik legkeresettebb szopránját Maria Callasszal említik egy lapon. Az öntörvényű díva görög és német szülők gyermekeként látta meg a napvilágot, és 18 évesen már a Figaro házasságában kápráztatta el a hallgatóságot. Az igazi áttörés azonban1999-ben a cardiffi Singer of the World versenyen aratott győzelmével következett be.
A világhírű énekes fellépett többek között New Yorkban, Milánóban, Bécsben, és a müncheni Bajor Állami Operaház kamara-énekesnői címével díjazták.

Rost Andrea

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

Rost Andrea még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult, amikor már a budapesti Operaházban lépett fel, majd 1991-ben a bécsi Staatsoper magánénekese lett. A milánói Scala 1994-es Rigoletto-bemutatója hozta meg számára a nemzetközi elismerést, és vált a Scala visszatérő vendégévé. 1995-ben, a Scala évadnyitó Varázsfuvola-premierjén már ünnepelt sztárként lépett színpadra. Énekelt Salzburgban, Párizsban a Bastille Operában, a londoni Royal Opera House-ban, Madridban, Chicagóban és New York-i Metropolitanban is. De nemcsak Európában, az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában, hanem Tokióban is elismert művész és számos nemzetközi operagála gyakori sztárvendége, akit a Magyar Állami Operaházban, az Erkel Színházban és nemsokára a Budapesti Nyári Fesztiválon is hallhatunk.

David Helfgott

Dívák és sztárok, akiket nem a bulvárhírekben ünnepelnek

A legendás ausztrál zongorista, David Helfgott csodagyerekként látta meg a napvilágot: kivételes tehetsége volt a matematikához, a sakkhoz és a zenéhez. A klasszikus zene egyik leghitelesebb előadójaként számon tartott Helfgottnak – számos művészhez hasonlóan – van kötődése Magyarországhoz: első tanára Bartók Béla és Weiner Leó tanítványa, Bálint Alice volt, aki Helfgott tehetségében már 17 éves kora óta töretlenül hitt. Pályáját ideg-összeroppanása sem törte derékba: élete a filmipart is megihlette, a történetét 7 Oscar-díjra jelölték. 

Miklósa Erika, Rost Andrea és Kocsis Zoltán a Budapesti Nyári Fesztivál idei sztráfellépői a Margitszigeten. Ha kíváncsi vagy rájuk, érdemes már most lefoglalni a legjobb helyeket: www.szabadter.hu

Olvass még magyar dívákról és nagy színészekről:

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top