Budapesti Nyári Fesztivál

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Nemzetközi szinten ismert és elismert színészek, játékukkal, hangjukkal óriási koncerttermeket töltenek meg világszerte. Most megmutatod, mely magyar művészekért rajong a világ komolyzenei közönsége!

 

Rost Andrea, Sebestyén Márta, Várdai István – csak néhány azok közül a nevek közül, akiknek tehetségéért nemzetközi közönség is rajong. Ismerd meg munkásságukat te is, és szeress bele a komolyzene világába!

Miklósa Erika

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Az eredetileg sportolónak készülő énekesnő élete egyik legjobb döntését hozta meg akkor, amikor a zenét és az éneklést választotta hivatásául. Minden idők legfiatalabb magánénekeseként 1991-ben debütált Mozart Varázsfuvolájában, majd ezt következően beindult nemzetközi karrierje is: fellépett Milánóban, New Yorkban, Lipcsében, Svájcban és a kölni operaházban is. Ezek után Philadelphiában és Milánóban képezte magát, és a világhírnevet Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjének szerepe hozta meg számára. 2004-ben a New York-i Metropolitan operaház is szerződtette, azonban szerencsénkre soha nem feledkezett meg a magyar közönségről sem.

Sebestyén Márta

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Sebestyén Mártára, a Prima Primissima, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas énekesnő nevére talán még azok is emlékeznek, akik nem jártasak a népzenében: énekelt a Deep Forest Grammy-díjas világzenealbumán és a több Oscar-díjjal kitüntetett Angol beteg című filmben is. Sebestyén Márta igazi kulturális nagykövete hazánknak, aki a tradicionális magyar kultúrát képviseli itthon és világszerte: énekelt a japán császár előtt, de a spanyol király és az angol uralkodó is megismerhette általa a magyar nép dalait. A művésznő a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztet, valamint az olasz Diploma alla Carriera és a Chinciano Fellini-díjait is a magáénak mondhatja.

Rost Andrea

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Rost Andrea számára a világsikert és a nemzetközi elismerést a milánói Scala 1994-es Rigoletto-bemutatója hozta meg. Ettől az évtől a Scala visszatérő és ünnepelt vendégénekesévé vált. Fellépett Párizsban a Bastille Operában, a New York-i Metropolitanban, Salzburgban, a londoni Royal Opera House-ban, Madridban és Chicagóban is. Európától kezdve egész Amerikát és Tokiót is meghódította, számos nemzetközi operagála gyakori sztárvendége, akinek hangját idén nemcsak az operában, hanem szabadtéren, a Budapesti Nyári Fesztiválon is megcsodálhatunk.

Várdai István

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Várdai István nyolcévesen kezdett el csellózni, ő az egyetlen csellista a világon, aki két rangos világversenyt is megnyert: az egyik a genfi nemzetközi csellóverseny, ahol 23 évesen ért el első helyezést, a másik a rendkívül nívós komolyzenei megmérettetésnek számító ARD nemzetközi csellóverseny. Utóbbit az egyik legnehezebb komolyzenei versenynek tartják a világon, ahol a komolyzene igazi nagyjai mérettették meg magukat: a korábbi győztesek névsorában ott találjuk a zongorista Mitsuko Uchida vagy a hegedűs Christian Tetzlaff nevét is. Várdai István igen fiatalon nemzetközi elismerésre tett szert, és nemcsak a közönség, de a szakma is hamar felfigyelt rá.

Edvin Marton

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

Edvin Marton Sport Emmy-díjas magyar zeneszerző és virtuóz hegedűjátékos. A nemzetközi elismerést és hírnevet a 2006-os torinói téli olimpiai játékok hozták meg számára: a hegedűművész a műkorcsolya-bajnokságon két olimpiai bajnoki címet elért produkcióhoz írt zenéje és a gáláján való élő szereplése után nemzetközi szinten is ismertté és elismertté vált.. Megnyerte a Kanadában rendezett nemzetközi hegedűversenyt, és nagy szerepe volt abban, hogy a fiatalabb korosztály megismerte és megszerette a komolyzenét. Játékának specialitása és különlegessége a crossover stílusban előadott hegedűdarabjai. Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik.

György Ádám

6 világhírű magyar művész, akinek külföldön ragyogott fel a szerencsecsillaga

György Ádám gyermekkora óta a zene bűvöletében él, négyévesen kezdett el zongorázni, mára a nemzetközi szaksajtó korunk egyik legjobb Liszt-játékosaként tartja számon. A New York-i Carnegie Hall koncerttermét háromszor töltötte meg, és a 2012-es labdarúgó-Eb nyitóünnepségén 300 millióan kísérték figyelemmel játékát. A jelenleg New Yorkban élő György Ádám a magyar népdalokra épülő improvizációival és a klasszikus repertoár legösszetettebb műveivel elkápráztatta már Brazíliát, Malajziát, Japánt, Kínát, Thaiföldet, az Egyesült Államokat és Európa számos országát. A mára világhírűvé vált György Ádám 15 éve koncertezik világszerte, nemzetközi szinten ismert és elismert művész.

 

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top