Szép kertek

Időjós növények – így olvass a jelekből!

Ha már nem bízol a meteorológusok prognózisaiban, szerezz be pár időjós növényt. Néhány virágfajta ugyanis sokszor megbízhatóbban jelzi előre az időjárás változásait, mint a 21. századi technikával dolgozó szakemberek. Csak meg kell tanulni olvasni a jeleikből!

Számos növényfajtát ismerünk, amely érzékenyen reagál az időjárás változásaira, sőt ezek közül jó néhány arra is képes, hogy több órával, vagy akár nappal előre is jelezze nekünk, ha éppen eső, lehűlés vagy épp jó idő közeleg.

Könnyező esőjelzők

A könnyezőpálma pár órával az eső érkezése előtt nagyobb mennyiségű vizet présel ki magából, így megbízhatóan előrejelzi a csapadék érkezését. A jelenség a levegő páratartalmától és a növény vízfelvételétől függ: a növényekben ugyanis folyamatosan a nedvkeringés – a vizet a gyökérzeten keresztül veszi fel és a levelek gázcserenyílásain át párologtatja el. A párologtatás azért is szükséges, mert egyrészt hűti a növényt, másrészt ez tartja fent benne a víz keringését és ezzel a tápanyagfelvételt a talajból. Viszont ha magas a környezet páratartalma (például eső előtt), akkor a vízgőz nem tud zavartalanul kiáramlani ezeken a kis nyílásokon. A tápanyagfelvételnek azonban ilyenkor is folytatódnia kell, ezért a növény kénytelen szó szerint kipréselni magából cseppenként a benne lévő vizet.

Leginkább a víz közelében élő növények jellegzetessége ez, így a könnyező pálma mellett jó esőjelző növény például a nyílfű, a kolokán, a hídőr, nyár-, éger- és a fűzfélék. A vadgesztenye már akár 1-2 nappal előre is képes jelezni az eső közeledtét könnyezéssel, a juharfélék pedig 3-4 nappal előre is megbízható időjárás előrejelzést adnak.

Időjós növények - így olvass a jelekből!

Ha serényen dolgoznak a méhek, eső lesz

Egyes növényeknek a teljes viselkedése megváltozik, ha időjárás-változás közeleg. Általában a virágaik, leveleik nyitottságából következtethetünk arra, hogy napos vagy éppen borús idő várható: a legtöbb kertben megtalálható körömvirág és a rózsa például a szirmait zárja össze azért, hogy védje magát a rájuk zuhanó nehéz esőcseppek károsító hatásaitól, de így tesz a pitypang és az apró szulák is. A tavirózsa pedig a víz alá merül, ha hűvös idő várható – mert a víz alatt lassabban hűl le a levegő.

Egyes növények a nektártermelésükkel reagálnak az időjárás változásra: ha nő a páratartalom, akkor a termelés intenzívebbé válik, ezért ha a virágok körül a szokottnál is jobban serénykednek méhek és más rovarok, akkor valószínűleg eső közeleg. Legjobban a fehér akácon figyelhető meg ez a jelenség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top