Szép kertek

Így ismerd fel és kezeld a szobanövények betegségeit!

Hiába öntözted és ápoltad, mégis megbetegedett a növény? Most megismerheted a 6 leggyakoribb betegséget és a megoldásokat a száműzésükre.

Mindenekelőtt vásárláskor ellenőrizd, hogy a növény egészséges: alaposan nézd meg a szárát, a leveleit, ugyanis megelőzni mindig könnyebb, mint gyógyítani. Ha a betegség már megtámadta a növényt, megmutatjuk, miként mentheted meg!

Így ismerd fel és kezeld a szobanövények betegségeit!

Korompenész
Jól látható fekete, a koromhoz hasonló lerakódás, először kisebb csomókban jelenik meg, majd később az egész növényt ellepheti. Jellemzően a már eleve legyengült növényen jelenik meg, amelyet a bíbortetvek és a levéltetvek által kiválasztott mézharmatban tenyésző gombák támadnak meg.

Így gyógyítsd:
Ha a virágzaton jelenik meg, a legjobb, ha levágod az érintett részt, de a levelekről langyos vizes ruhával letörölheted a penészt, majd rovarirtó szerrel permetezd le liszteske, levéltetvek és pajzstetvek elleni szerrel.

Szürkepenész
A botritisz apró, bolyhos, szürkés bevonat a virágzaton, a szárakon és az új hajtásokon, leveleken. A gomba hűvös, nedves környezetben, túlöntözés esetén rendkívül gyorsan terjed. Főként a puha levelű fajokra veszélyes.

Így gyógyítsd:
Először is előzd meg a penész elterjedését: vágd le a fertőzött részeket, majd az egész növényt gombaölő szerrel kezeld. Figyelj arra, hogy ne öntözd túl és jól szellőző, levegős helyre kerüljön a növény. Ha a tő betegedett meg, jobb az egész növényt eltávolítani.

Lisztharmat
A betegség olyan, mintha liszt szóródott volna a növényre, de ugyanez a betegség olykor barnás színezetű is lehet. Ez a gomba a növény egészét támadja meg és a kiszáradását okozhatja. A párás, meleg közeg kedvez a betegség terjedésének.

Így gyógyítsd:
A fertőzött részt távolítsd el, és jól szellőző, száraz helyre tedd a növényt. Gombaölő szerrel kezeld, de ha a természetes megoldások híve vagy, akkor egy vízpermetezőbe tegyél egy kevés vízzel hígított almaecetet és azzal fújd be, amíg tünetmentes lesz.

Rozsda
Ez a gomba főként a növény szárát és a levelek alsó részét támadja meg, jellemzően barnás elszíneződés figyelhető meg, amit a levelek lehullása követ. Kiváltója a gyakori permetezés és a túlzottan nedves közeg.

Így gyógyítsd:
A fertőzött részt vágd le, használj gombaölő szert. Csökkentsd az öntözés gyakoriságát, és ügyelj arra, hogy a föld kellőképpen laza, jól szellőző legyen. Egyes fajoknál (fikusz, páfrány), ajánlatosabb a talajba juttatható készítményeket alkalmazni.

Levéltetű
Az apró élősködők váladéka a leveleket ragacsossá teszik, amik aztán összepöndörödnek, majd elszáradnak. Gyorsan szaporodnak, főként nyáron kell ügyelni, ugyanis a száraz és meleg időjárás kedvez a terjedésüknek.

Így gyógyítsd:
Vegyél egy fogkefét és azzal söpörd le a hívatlan vendégeket a növényről, majd vegyszeres vízzel permetezd le. Ha még csak enyhén fertőzött a növény, először az egyszerű, vizes lemosással is megpróbálhatod kezelni.

Szárrothadás
A vírusok, baktériumok által okozott betegség következtében a növény szárának alsó része elfeketedik és felpuhul, és a növény megáll a fejlődésben. Jellemzően a hideg, rosszul szellőző és túlságosan nedves talaj elősegíti a kialakulását.

Így gyógyítsd:
Vágd le a beteg részről a hajtásokat és a megfeketedett részt, majd ültesd új talajba, ami jól szellőzik. Az öntözésre is figyelj, nem szabad túl sok vizet kapnia a növénynek, de előfordulhat, hogy még ezek ellenére sem menthető meg a növény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top