Egészség

Ahol túlsúly, ott visszér?

Régóta közismert tény, hogy összefüggés van az egyébként is gyűlölt túlsúly és a visszeres problémák közt, de ezt most a Nők Lapja Cafén több mint egy éve folyamatosan futó – így nem reprezentatív – felmérés is alátámasztotta.

A nagy visszértesztet közel 16 ezer női olvasónk töltötte ki és adott választ a súlyára vonatkozó kérdésre is.

Az eredmény egyszerre elszomorító és elgondolkodtató: mindössze a válaszadók 21 százalékának nincsen súlyfeleslege, vagyis túlnyomó többségünk pluszkilókkal terheli szervezetét – és szegény lábait. Ráadásul közel 33 százaléknak – több mint a tesztet kitöltők harmadának – tíz kilogrammot meghaladó súlyfeleslege van, ami már egészen biztosan kockázatos az egészségre nézve.

Ahol túlsúly, ott visszér?

Minden negyedik olvasónknak van 1–5 kilogramm közti feleslege, míg 21 százalékuknak kellene 5–10 kilót leadniuk ahhoz, hogy – saját bevallásuk szerint – elérjék ideális testsúlyukat.

Nem kellenek kifejezett biológiai ismeretek ahhoz, hogy belássuk: ha folyamatosan 5–10 kiló, vagy még több pluszsúlyt cipelünk, az árt a lábaink egészségének, arról nem is beszélve, hogy megterheljük a keringési rendszerünket, így vénáinkat. És akkor még el sem kezdtük sorolni azokat a további betegségeket, amelyek összefüggenek az elhízással: magas vérnyomás, cukorbaj… és folytathatnánk.

A standok és az internet tele van átverős csodafogyókúrák leírásaival, de ezeknek csakis csalódás és kudarc lehet a vége. Inkább legyünk tudatosak, és villámdiéta helyett válasszunk olyan módszert a kilók leadására, amelyet egy életen át alkalmazhatunk – ezt hívják életmódváltásnak. Hiszen másnak nincs is értelme, ha egy életre meg akarunk szabadulni a problémától!

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top