Szépüljünk

Csinos lábak

Lábainkat jócskán igénybe vesszük: átlagosan 8-10 000 lépést teszünk meg nap, mint nap, és ez nagyon elfárasztja a talpunkat. Mivel a lábfej bõrrétege sajnos nem termel olyan bõrolajokat, amelyek megvédhetnék a kiszáradástól, érdemes mindennap egy kis idõt szentelni a megfelelõ lábápolásra.

1. Bőrpuhítás

Igaz, hogy nem túl esztétikus látvány egy durván berepedezett, kemény sarok és talpbőr, viszont az enyhén megvastagodott bőrdarab tulajdonképpen hasznos is lehet. Ugyanis éppen azért keletkezik a talp bizonyos részein bőrkeményedés, mert arra helyeződik a teljes testsúlyunk. Ezt a területet pedig megerősíti a vastagabb bőrréteg. Vigyázzunk azonban, hogy ne engedjük a bőrkeményedést túlságosan megvastagodni, mert később rettenetes fájdalmakat okozhat! A napi kezelést kezdjük tehát egy bőrpuhító lábkrémmel, majd ezután egy finomszemcsés bőrradírral dörzsöljük át a problémás részeket.

2. Áztatás és súrolás

Ha nem volt hatásos a talpradír, jöhet egy 10 perces lábfürdő. A forró vízbe csepegtessünk egy kis mandula olajat és valamilyen fürdősót. Legjobb az, ami Holt-tengeri sókat tartalmaz. Egy rövid áztatás után már biztosan sikerülni fog a hámlasztás. A jobb talpradírok tartalmaznak homokot és porlasztott habkövet, amelyek eltávolítják a legfelső, elhalt hámréteget, és így puhítják a bőrt.

Otthon is könnyen készíthetünk bőrradírt (ennek módját A körmök színes ruhája c. cikkünkben is megtalálod): egy evőkanál kristálycukrot két evőkanál olívaolajjal keverjünk el, majd vigyük fel a bőrre és nedves vattapamaccsal körkörösen dörzsölgessük. A cukor az egyik legjobb és legkíméletesebb hámlasztó szer, ugyanis nem szárítja úgy a bőrt, mint a sók, sőt nagyon eredményesen puhítja még a legmakacsabb bőrkeményedést is.

2. Formázás

A lábfürdő közben nemcsak a bőr, hanem a körmök is felpuhulnak, így könnyebb lesz áztatás után manikűrözni. Lehetőleg négyzet alakúra vágjuk a körmöket, a sarkait pedig kerekítsük le, így magakadályozzuk a köröm benövését

a bőrbe. A körömágyra ránőtt bőrt pedig finoman toljuk le a körömről. Figyelem! Soha ne vágjuk ki a bőrt! A vágás során keletkezett apró sebeken át megnő a kockázata a gombák és egyéb fertőzések bejutásának szervezetünkbe, a kis bőr pedig úgyis vissza fog nőni, ráadásul egyre vastagabb és keményebb lesz.

A lábfej bőrgondjainak sikeres eltüntetése után őrizzük meg a bőr puhaságát és simaságát, hogy ne keletkezhessenek újabb tyúkszemek és bőrkeményedések. Ehhez legjobb, ha alfahidroxi-savas hidratáló krémet használunk. Esténként fáradt talpainkat és sarkainkat mentolos hidratáló krémmel masszírozzuk. A mentol fokozza a vérkeringést, a bőr anyagcseréjét, vagyis felfrissíti egész lábunkat.

4. Fényesítés és színezés

Az ápolt lábfej csak színes körömlakkal kifestett lábkörmökkel lesz igazán szép és mutatós. Ne sokat tétovázzunk, hanem válasszunk gyorsan egy olyan lakkot, mely ízlésünknek, no meg a divatnak is megfelel. Idén nyáron a körömlakkot illetően – ugyanúgy, mint a rúzsok esetében -, az aranytól a bordósliláig terjednek a divatos árnyalatok. Vagyis: puncs-, eper-, málna-, meggy- és szederfagyi, valamint vörös rózsa, mályva és írisz színek a menők manapság. Ezután már nem is kell mást tennünk, mint belebújni a legkivágottabb szandálunkba és irány a nagyvilág!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top