Szépüljünk

Amikor vége a nyárnak

A nyár kezdete ugyanúgy a nagy fogadkozás ideje, mint az évkezdet: újra és újra elhatározzuk, hogy nem ugrunk fejest a napfürdõzésbe, védjük a napsugarak káros hatásától minden porcikánkat, minden egyes hajszálunkat. Aztán a boldog, nagyfényes szabadságban már nem is annyira fontos mindezt pontosan betartani.




Persze, ilyenkor nyár végén már szánjuk-bánjuk, amit elmulasztottunk. Akkor legalább most próbáljuk rendbe hozni a hanyagság nyomait! Sokáig úgy gondoltuk, hogy a napfény és a nap barnította bőr egyenlő a szépséggel és az egészséggel. Erről ma sem lehet másként vélekedni, de ismereteink birtokában hozzátesszük, hogy mindez csak akkor igaz, ha a napsugarak csak mértékkel érik a bőrünket, s megfelelőképpen védekezünk káros hatásuk ellen.

Az átnapozott óráknak ugyanis sok nyoma maradhat a bőrön, amelyek nem feltétlenül azonnal jelentkeznek, előtűnhetnek akár évek múltával is. A bőrnek ugyanis nagyon jó az emlékezőtehetsége: elraktároz minden napozással eltöltött percet, minden sugarat, amelyik érte, ezeket össze is adja, s egyszer csak megjelenik rajta a látható végeredmény. Ráadásul az ózonpajzs sérülése miatt sokkal rövidebb idő elegendő a bőrrák kialakulásához, s egyre fiatalabb korosztályban jelentkezik.

Ezért fontos, hogy rendszeresen figyelemmel kísérjük bőrünkön az elváltozásokat, s ha szükséges, mielőbb forduljunk szakorvoshoz! Ausztráliában, ahol nagyon magas a napfényes órák száma, és ahol a leginkább sérült az ózonpajzs, az iskolákban megtanítják a gyerekeket arra, hogy felismerjék önmagukon és társaikon azokat az anyajegyeket, amelyekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, a felnőtteknek pedig anyajegyvizsgáló állomásokat működtetnek. Emellett magas faktorszámú napozószereket használnak, speciális fényvisszaverő anyagokat fejlesztettek ki a ruházatnak, délidőben pedig strandfelügyelők hívják fel a fürdőzők figyelmét arra, hogy húzódjanak árnyékba.






Szomjas a bőr


A napozás azonnal látható következménye a bőr kiszáradása, feszülése, amelyet tovább fokoz a légkondicionálás, a sportolás. Ezek a kellemetlen tünetek azonban csak a felszínt mutatják, a bőr mélyén ennél jóval komolyabb lehet az elváltozás.

A bőr mélyebb rétegeiben a napsugarak közül az UVB-sugarak jutnak el, ezért tartjuk ezt jóval veszélyesebbeknek az A-nál. Az UVB-sugarak a szarusejteken, a hámrétegen áthatolva egészen a kollagén rostokig jutnak el, és hatással vannak a bőr egész mechanizmusára. A kollagén rostokról tudni kell, hogy nedvességet tárolnak és közvetítenek, így oltják a bőr szomjúságát, gátolják öregedését. Létfontosságú tehát, hogy ezeket a rostokat védjük és erősítsük. Ehhez nyújt többek között segítséget a High-Care C7 hidratáló krémje, amely hétféle kollagént tartalmaz, s egyaránt kisimítja az arc, a nyak és a dekoltázs bőrét is.

Emellett áldásos hatással van a bőrre a jojobaolaj és az aloé vera is az összetevők közül, hiszen mindkettő hatástalanítja a szabadgyököket, amelyek ártó hatásáról nem lehet elég sok rosszat elmondani.
Természetesen a bőr nedvességtartalmának megőrzését azzal is segítjük, ha naponta két liter cukormentes folyadékot, lehetőleg ásványvizet megiszunk.


Nem az évszaktól függ





A jó idő beköszöntével a kozmetikusok minden évben arra panaszkodnak, hogy szinte mást sem csinálnak, mint felesleges szőrszálaiktól szabadítják meg a vendégeiket. Hiszen igencsak illúzióromboló látvány a szőrös láb, hónalj, bikinivonal a jócskán kivágott nyári ruhában, vagy még inkább a fürdőruhában. Pedig a szőrtelenítésnek nem kellene évszakfüggőnek lennie, mert a lábakon kunkorodó sötét szálak a harisnya alatt sem mutatnak esztétikusan. A nyár múltával se hagyjuk, hogy ez így legyen!

Nem feltétlenül kell azonban kozmetikushoz mennünk azért, hogy a lábunk bársonyosan sima legyen, megannyi otthon használatos megoldás kínálkozik. Ezek közül a legújabb a Veet Aqua-system Roll-on meleggyanta készüléke, amely forró csapvíz segítségével melegíthető fel, három perc alatt használatra kész, nem égethetjük meg vele magunkat, és a praktikus roll-on fej segítségével még a nehezen hozzáférhető testrészekre is könnyedén felvihető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top