Szépüljünk

Nap, nap után

Mit (t)együnk, hogy minél tovább megõrizzük bõrünk szép, nyári barnaságát? Napozzunk továbbra is, amikor csak tehetjük.




Szeptemberben, sőt októberben is folytassuk a napozást, élvezzük ki a „vénasszonyok nyarának” utolsó, selymes napsugarait. Ősszel nyugodtan napozhatunk a déli órákban is, mert egyáltalán nem kell félnünk a leégéstől, hiszen a napsugarak már jóval gyengébbek, mint augusztusban, másrészt pedig a nyári hónapok alatt bőrünk már réges-rég kialakította a védekező rendszerét a káros UV-sugárzással szemben.

A nap tehát már nem éget, hanem csak szinten tartja a pigmentek működését, így sokkal egyenletesebb barna színünk lesz, mint nyáron. Itthon így már nem is kell fényvédő krémet használnunk (szőke hajúakra és fehér bőrűekre ez nem vonatkozik), tengerparti napozásnál viszont figyeljünk arra, hogy ott ugyanolyan erősek a napsugarak, mint nyáron, tehát az UV–riadó a vízparton még érvényben van.

A napozás a bőrt szárítja, cserzi, csökkenti faggyútermelését és fokozza vízleadását, ezért még az őszi napozás után is gondoskodnunk kell a megfelelő napozás utáni bőrápolásról. A napfürdő után mindig zuhanyozzunk le langyos vízben, majd bőségesen kenjük be magunkat testápoló krémmel, ami lehetőleg tartalmazzon A-vitamint.





Arcunkra hidratálókrémet, a szem környékére pedig szemránckrémet tegyünk. Érzékenyebb bőrűek használhatnak speciális napozás utáni készítményeket is, amelyek intenzívebben regenerálják a napsugaraknak kitett bőrt. Ha a bőrsejtek elegendő mennyiségű vitaminhoz jutnak és biztosítjuk számukra a megfelelő hidratációt is, akkor nem csak, hogy sokkal tovább élvezhetjük majd barnaságunkat, hanem megakadályozhatjuk a bőr idő előtti ráncosodását és elöregedését is.
Együk azt, amit a bőrünk kíván!

A napozás utáni arckrémekkel és testápolókkal kitűnően tudjuk ápolni bőrünk felszínét, a legfelső hámréteget, ám ez nem elegendő ahhoz, hogy valóban hosszan megtarthassuk egyenletes barnaságunkat. Éppen ezért belülről, tehát elfogyasztott ételeink révén is védenünk, táplálnunk kell bőrsejtjeinket.





A béta-karotinból építi fel szervezetünk az A-vitamint, ami egyik legfontosabb, alapvető bőrvitaminunk. A béta-karotin nagymértékben erősíti a pigmentsejteket, így az optimális mennyiségű A-vitamint tartalmazó bőrsejtek dupla annyi káros UV-sugarat képesek visszaverni a bőr felületéről, mint azok, amelyek A-vitamin hiányban szenvednek.

Nyilvánvaló tehát, hogy a fájdalmas és ártalmas bőrpírok és napégések A-vitamin dús táplálkozással nagymértékben csökkenthetőek. Béta-karotint majdnem minden piros, sárga és narancsszínű zöldség és gyümölcs tartalmaz. Legnagyobb mennyiségben természetesen a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, az alma, a sárgadinnye és a sárgabarack.





Az antioxidáns ásványi anyagok segítik megkötni azokat a bőrt károsító szabadgyököket, amelyek napfény hatására nagy mennyiségben szabadultak fel. A szelén az olajos halban, az olajos magvakban (dió, mandula, mogyoró) és a különféle gabonaszemekben található meg. A cink lelőhelye a napraforgómag, az olajos magvak és a kagylók, rákok. A magnézium a leveles zöldségfélékben és a teljes kiőrlésű pékárukban van.

A szabadgyökök ellen hat az E-vitamin is, amelyhez spenótból, olajos magvakból és gabonafélékből juthat hozzá a szervezet. A sütőtökben és a sárgarépában található bétakarotint a szervezetünk A-vitamin formájában építi meg, ugyancsak fontos bástyaként a szabadgyökök ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top