A-vitamin: napi szükséglet 0.8-1.0 mg. Megtalálható: 10 g csirkemáj, 10 g marhamáj, 100 g angolna, 200 g tonhal. További forrás: kenőmájas, vaj, sajt.
Tanácsok: Az A-vitamin csak állati eredetű étkekben található, de a megfelelő mennyiséget úgy is fölvehetjük, ha béta-karotinban gazdag növényi táplálékot fogyasztunk, mert a béta-karotin az A-vitamin elővitaminja.
Béta-karotin: napi szükséglet 4 mg. Megtalálható: 100 g pirospaprika, 100 g spenót, 1 közepes nagyságú répa, 150 g mangó, 200 g friss vagy 100 g szárított sárgabarack.
További forrás: brokkoli, papaya.
Tanácsok: A béta-karotin zsírban oldódó vitamin, ezért ha zöldségeket párolunk, mindig adjunk hozzá némi olajat. Ez a vitamin érzékeny a magas hőrmérsékletre, a fényre és az oxigénre, ezért ne tároljuk sokáig a zöldséget, hanem feldolgozás után azonnal együk meg, hogy ne legyen sok a vitaminveszteség.
C-vitamin: napi szükséglet: 75 mg. Megtalálható: 60 g paprika, 75 g brokkoli, 75 g karfiol, 45 g áfonya, 150 g narancs, 150 g eper, 1 kiwi.
További forrás: spenót, karalábé, krumpli, grapefruit, ribizli, mandarin.
Tanácsok: A gyümölcsöket óvjuk a fénytől és a hőtől, ne tároljuk sokáig őket, és a többnapos vagy fonnyadt gyümölcs helyett válasszuk a mélyhűtött árut, mert ez a vitamin jól bírja a hidegsokkot, a fagyasztás során nem veszít túl sok vitamint. C-vitamin esetében nem beszélhetünk túlfogyasztásról, mert vízben oldódó vitamin, és amire nincs szüksége a testnek, azt eltávolítja.
Tanácsok: Az E-vitamin szereti a sötétséget, tehát ha túl sok fény éri, elveszíti hatását. Az olajokat ne polcon, hanem jól záródó szekrény mélyén őrizzük, és ne hevítsük fel annyira, hogy füstöljön, vagy a szagát lehessen érezni.