Pedig napjainkban a jó megjelenés része a ragyogó mosoly. Lehetőleg harminckét darab gondosan ápolt, ragyogó foggal. Bár fogainkat elsősorban nem személyes varázsunk növelésére használjuk, hanem még ennél is fontosabb dologra: harapásra és a táplálék felaprítására. Az alapos rágás nemcsak arra szolgál, hogy kellőképpen élvezzük az étel ízét, hanem előkészíti a tápanyagok hasznosulását, elősegíti az emésztést. Már a szájüregben megkezdődik a szénhidrátok lebontása, és ennek messzemenő következményei vannak a fogainkra nézve is.
|
Fogainknak jót tesz a rágás, ellenben sokat árt a túlfinomított alapanyagból készített, puhára főzött élelem. Különösen a szénhidrátok ártalmasak, mert bomlásuk közben savak keletkeznek, amelyek kikezdik a fogzománcot. Mivel a szájüreg közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, számos baktérium található benne, közöttük fogszuvasodást okozó fajták is, ilyen például a Steptococcus mutans. A baktériumok a fogakra lerakódó plakkokban találhatók, ahol a fogközökben megbújó ételmaradék bőséges táplálékot biztosít nekik, ezért kell a lepedéket rendszeres fogápolással eltávolítani. Ha ugyanis ez a három tényező – a fogak érzékenysége, szénhidráttartalmú ételek és fogszuvasodást okozó baktériumok – együtt van jelen, idővel fogszuvasodás alakul ki. Hazánkban hatvanöt éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora. Ez a folyamat már gyermekkorban elkezdődik, a tizenkét évesnél fiatalabbaknak átlagosan négy-öt, a harmincöt-negyvennégy éveseknek pedig tizenöt-tizenhat rossz foguk van.
|
Bár fogpótlással ma már nagyon szép és tartós eredményt lehet elérni, de ez sok türelmet, ráadásul nem csekély anyagi áldozatot kíván a betegtől, mert ezeket a beavatkozásokat a társadalombiztosítás nem támogatja. Ennél sokkal jobb, ha kellő gondossággal ápoljuk fogainkat, és minden megteszünk azért, hogy megőrizzük az épségét, megelőzzük a fogágybetegségeket. Mivel a fogunk is bepiszkolódik, rendszeres tisztogatást igényel. Legártalmasabb a pépes étel, a puha kenyér, az édesség, mert rátapad a fogra, és megtámadja a fogzománcot. Nem a cukor mennyisége befolyásolja a fogromlás veszélyét, hanem a hatás tartóssága. Egy szelet csokoládé elmajszolása kevésbé kockázatos, mint a folyamatosan fogyasztott cukrozott üdítőitalok.
|
Legegyszerűbb megelőzni a fog és a fogágy betegségeit. Erre jó alkalmat nyújt az évek óta szeptemberben megrendezett Colgate Szájápolási Hónap, amelynek rendezvényeit a Magyar Fogorvosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata mellett idén először az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, elismerve, hogy prevencióra (megelőzésre) még mindig nem tud a kormány eleget költeni. Pedig a száj egészségének megőrzése az általános egészség igen fontos része. Ezért szeptemberben hétszáz fogorvos várja azokat, akik ingyenes fogorvosi szűrővizsgálatra jelentkeznek az ország százharminc településének kijelölt fogorvosi rendelőiben. A szűrővizsgálaton megjelenők az állapotfelmérés és szájápolási tanácsok mellett ajándék fogkrémet is kapnak.
|
Ez pedig nem csekélység, ha arra gondolunk, hogy hazánkban tavaly átlagosan két és fél tubus fogkrém fogyott el fejenként, és sokan még egy új fogkefére sem költöttek, pedig háromhavonta kellene kicserélnünk a fogkefét. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezettek közül minden második elégedetlen a fogai állapotával, ez reményt nyújt arra, hogy – inkább előbb, mint utóbb – tenni is fog azért, hogy a helyzet javuljon. Mivel hazánk szájhigiénés helyzete nagyon rossz, a gyerekek tanításával kell kezdeni a népbetegségnek számító fogszuvasodás és fogágybetegségek megelőzését. Ezért országszerte családi programokat rendeznek, közös fogmosási rekordkísérlet, látványos akciók várják az érdeklődőket.
A Colgate Szájápolási Hónap idején működik a helyi tarfiával hívható információs vonal (06/40-200-260), amelyen hétköznap 9 és 17 óra között a szájápolási tanácsok mellett felvilágosítást kaphatunk arról is, hogy hol található otthonunkhoz legközelebb a programban részt vevő fogorvosi rendelő.