Szépüljünk

A haj szerkezete

Kislánykoromban azt hittem, hogy a haj regenerálódásáért a hajszállító manók a felelõsek, akik az éj leple alatt kicserélik az elhasználódott hajszálaimat, és szép új hajszálakkal népesítik be a fejem tetején található dzsungelt.




Bevallom gyakran kértem a manókat arra, hogy reggelre lehetőleg cseréljék le a pihés, szalma hajamat dús, csigásan göndörödő, fekete hajzatra. Ma már tudom, hogy a manók helyett az öröklött gének felelősek a haj típusáért, színéért, és hogy a női hajszál átlagosan 4-6 évig nő. Rövid összeállításunkból megtudhatjátok, hogy miként „működik a haj”, és ennek alapján mit kell tennünk ahhoz, hogy ápolt és vonzó frizurát alakítsunk ki magunknak.





Ma már minden nő tudja, hogy a haj két fő része a hajgyökér és a hajszál. A hajszál gyökerét a hajhagyma veszi körül, amely a haj szilárd vázát, a szálas szerkezetű keratint termeli. A hajgyökér kiszélesedő része a hajhagyma. Alsó részében található a hajszemölcs, amelynek sejtjei állandóan szaporodnak, majd fokozatosan átalakulnak és beleolvadnak a hajszálak anyagába. A szemölcs területén gyors az anyagcsere, amihez sok-sok tápanyagra van szükség. A hajhagyma középső részén lévő sejtek termelik a hajszálat, a szélén lévők pedig a gyökérhüvelyt, a szőrtüsző belső borítását. A hajszál külső felszínét tetőcserépszerűen egymásra boruló sejtek fedik. Ez a hámréteg (kutikula). Rendkívül ellenálló, felszívja a rövidhullámú ultraviola sugarakat. Ez alatt a hajkéreg (cortex) található, mely hosszúkás, elszarusodó, de magvukat megtartó sejtekből áll. Ebből áll a haj túlnyomó része. Felel a haj rugalmasságáért, szakítási ellenállásáért és erősségéért. A hajszál belseje a hajbél (medulla), melynek sejtjei nincsenek teljesen elszarusodva. Ennek átmérője hajvastagság szerint változik. Az ősz hajszál velőállományában levegőbuborékok vannak.





Egy átlagos hajszál kb. hat évet él. Egészséges növekedési fázisban, a hajszál növekedésének gyorsasága naponta 0,35 mm. Ez azt jelenti, hogy hajunk körülbelül egy centimétert nő havonta. Egy hajszál növekedése a férfiaknál 2-4, a nőknél 4-6 évig tart. Egy hajtüszőből 10-12 hajszál nőhet. Naponta ér véget egy-egy hajszál élete, ami a hajhagymák életciklusából adódik. A haj növekedési ciklusát, természetes cserélődési folyamatát – akárcsak a szervezet más szöveteit – számos tényező befolyásolhatja. Életkorunk, szervezetünk hormonális helyzete, keringési rendszerünk egészségi állapota, a stressz, a táplálkozás, általános egészségi állapotunk mind-mind hatással vannak rá.





Az ápolt haj kialakításánál különös jelentősége van a hajmosásnak. A mosási időszakokat mindig a szennyezettség mértéke dönti el. Mosás után szánjunk időt a balzsamozásra, a fejbőrmasszázsra, a természetes száradásra. Ne siettessük a szárítással, mert ez törheti a hajat. Klinikai kísérletek bizonyították, hogy a túl forró hajszárítás károsítja a hajszál hámsejtjeit, aminek eredménye, hogy a haj egy héten belül meghasad és eltörik. Fontos, hogy szárítás előtt puha fésűvel, vagy kefével ki kell bontani a mosás közbeni gubancolódástól a hajat. Nem mindegy az sem, hogy a fésű, kefe vagy egyéb eszközök milyenek. Lehetőleg ne legyen érdes, ne sértse a fejbőrt. Jó tanács, hogy még a családban is mindenki saját fésűt használjon, vagy mossa ki használat előtt.




Játssz és nyerj és értékes Baba csomagot!
A játék >





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top