Szépüljünk

Vége a fogszuvasodásnak?

Egy floridai kutató, Dr. Jeffrey Hillman olyan génmanipulált baktériumot hozott létre, mely képes megszüntetni a fogszuvasodást - örökre.




Bárcsak a fogaink is maguktól begyógyulnának, mint a seb az ujjunkon, melyet kenyérvágás közben ejtettünk rajta! Vagy nőnének ki újra, mint gyermekkorunkban! Vagy mint a gyík farka! Erre egyelőre kicsi az esély, de lehet, hogy egy szenzációs felfedezésnek köszönhetően megszűnnek rossz fogaink.

A rossz fogakért a szájban található Streptococcus baktérium a felelős, mely lebontja az ételben található cukrot, miközben melléktermékként tejsavat termel. A tejsav megtámadja a fogzománcot, és fogszuvasodást idéz elő.







Dr. Jeffrey Hillman kutató
A felfedező Dr. Jeffrey Hillman kutató kiemelte, hogy az általa létrehozott baktériummutáns, bár szintén a cukrot hasznosítja, nem állít elő tejsavat, így nem rongálja a fogakat. Az új baktériumváltozatot a tejsav előállításáért felelős gének kiiktatásával hozták létre. A laboratóriumi tesztek és a patkánykísérletek azt bizonyították, hogy az új mutáns megakadályozza a hagyományos Streptococcus baktérium szaporodását és elterjedését a fog felületén.

Az új baktérium nem okozott fogszuvasodást még akkor sem, ha az állatok cukorban gazdag táplálékot kaptak. sőt a cukor segítette a baktérium elterjedését a fogfelszínen. Dr Hillman hangsúlyozta, hogy az új baktérium genetikailag stabil és emberre ártalmatlan. Úgy tűnik, hogy a baktérium tartósan a fogon marad, s már egy kezelés életre szóló védettséget ad.



Játssz és nyerj és értékes Signal csomagot!
A játék >


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top