Szépüljünk

Táplálkozás és a haj hidratálása

Közismert tény, hogy a víz minden élõlény fontos alkotórésze. Az emberi test 70 %-a, az egészséges haj 10%-a vízbõl áll. A haj víztartalma, azaz hidratáltsága biztosítja azt, hogy a haj lágyabb, szebb legyen.

Az alábbiakban néhány pontba szedve elmondjuk neked, mit kell tenned, hogy a hajad megfelelően hidratált legyen.

1. Az étkezés és a haj





A legfontosabb tényező a vitaminok és ásványi sók bevitele a szervezetbe. Az A-vitamin megtalálható a halmájolajban, a marha- és sertésmájban, a vajban és a spenótban. Az A-vitamin segít zsírosabbá tenni a száraz hajat.

A B3-vitamin védi a haj külső rétegét (kutikulum), és csökkenti a korpaképződést. Ezért minél gyakrabban egyél borjú- vagy birkamájat, mogyorót és diót (kis mennyiségben) vagy tonhalat és lazacot.

A B5-vitamin nagyon fontos, mert elősegíti a haj növekedését. Nagyobb mennyiségben van jelen a májakban, a tojásban, a halban, a rizsben és a lencsében.





A B6-vitamin csökkenti a korpásodás folyamatát és gátolja a haj zsírosodását. Megtalálható a borjúmájban, a dióban, a friss lazacban, a makrélában és az avokádóban.

A C-vitamin, amelyet nagyobb mennyiségben tartalmaz a kivi, a petrezselyem, valamint minden déligyümölcs és nyers zöldség, erősíti a haj ellenálló képességét.

A D-vitamin szintén segíti a haj növekedését. Fő forrásai: halmájolaj, füstölt lazac, szardínia. Az F-vitamin, amelyet főleg a növényi olajokban találhatunk meg, szabályozza a normális korpaképződést. A

mi a fehérjéket illeti, nagyon fontosak a szaruanyag-képződéshez, mert ez a haj legfontosabb alkotóeleme. Ezért nagyon fontos a sovány hús, hal, sajt, tojás, bab, joghurtok, friss zöldségek és a szárított gyümölcsök fogyasztása.





Lehetőleg kerüljük a zsíros, túlfűszerezett, szénhidrátdús ételek és a cukor, a keményítő fogyasztását, mert egyrészt súlyfölösleget okozhatnak, másrészt a különböző bőrtípusok számára is kedvezőtlen folyamatokat eredményezhetnek.

Ma már mindenki tudja, hogy az ásványvizeknek különleges jelentősége van a haj egészségére nézve. Igyunk természetes forrásból vagy gyógyvízből nyert szénsavmentes ásványvizet, amely nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat. Ilyen például a már említett B-6 vitamin, a kalcium, magnézium, nátrium, hidrogén-karbonát, kén, kovasav és a cink.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top