Szépüljünk

Milyen terméket válasszunk?

A kozmetikai ipar termékeit egyre növekvõ mértékben használjuk fel mindennapi életünkben. A kemikáliák elterjedésével nõ a civilizációs betegségek száma. Viszketés, bõrszárazság, ráncosodás, allergén reakciók. Mit kell tudni a különféle bõrbajokról bõrgyógyászati szempontból?




A bőrbajokat számos individuális és környezeti tényező befolyásolhatja. Az életkor, a bőrfelszín anatómiai helye, a bőrhidratáció, -vérellátás, bőrszín, -vastagság mind meghatározó tényező lehet az irritatív reakció kialakulásában. A túlérzékenység kialakulásának ideje a 18-20 éves kortól 60-65 évig határolható be, megjelenésével azonban gyermekkorban és idős betegeken is számolnunk kell. A nemek közötti különbség szembetűnő. A nőknél nemcsak a kontakt szenzibilizáció gyakoribb, de bizonyos kémiai anyagokkal szembeni érzékenység is.





A viszketés miatt orvoshoz forduló betegek többségénél az az egyszerű, de sajnos egyre gyakoribb ok áll a panasz hátterében, hogy a bőrüknek nem megfelelő minőségű testápolót, szappant használnak. A szappanok általában lúgos (pH 10) kémhatásúak, amelyek gyakran szárítják, és nem megfelelően hidratálják a bőrt. Ennek következménye, hogy a szaruréteg – a velőshüvely nélküli C-rostok végződésében a hám és kötőszövet határán – a bőrben kiszárad, és ez váltja ki a viszketés érzését. Extrém esetekben kontakt ekcéma, pörkökkel fedett beszűrődés, lemezes hámlás is bekövetkezhet, bár biztosak lehetünk benne, hogy ezek hátterében egyéb, súlyosabb okok (pl. genetikai hajlam) játszanak szerepet. A gyakori meleg, a szappanos fürdő, a levegő alacsony páratartalma, vagy bőrszárazsággal járó anyagcserezavar is állhat a viszketés hátterében.





A bőrfelszín helyi kezelésének sarkalatos pontja a bőr tisztítása. Úgy akut, mint krónikus stádiumban allergén szegény tisztálkodószerek használata ajánlott. A testhőmérsékletű zuhanyozás mellett semleges (pH 7) kémhatású szappanok, krémszappanok alkalmazása javasolt. Legfontosabb a megelőzés. Erősen ajánlott, hogy lehetőleg bőrgyógyászatilag tesztelt terméket vásároljunk. A nagy kozmetikai cégek különösen figyelnek arra, hogy termékeiket valamilyen független orvosi-szakmai szervezet ajánlásával lássák el. Egyrészt a világcégek ma már nem engedhetik meg maguknak, hogy termékeiket a különféle orvosi szervezetek, kamarák véleményének kikérése nélkül dobják piacra.




Másrészt a többmilliárdos kutatások eredményeként kifejlesztett termékeket (természetesen) nem az orvosi szervezetek tesztelik először. Csak a cégek saját kutatólaboratóriumában – a többszörös dermatológiai vizsgálaton – átment kozmetikumok kerülhetnek ki külső vizsgálatra.





Játssz és nyerj Dove csomagot!
A játék >



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top