Szépüljünk

Tippek korpás hajra és fejbõrre

Kovaföld, zsálya, oroszlánszájvirág, csalán, rozmaring. Ne féljetek, nem fogjuk azt tanácsolni, hogy korpásodás ellen egyetek egy kis kovaföldet, vagy ugorjatok el Peruba, beszerezni a legújabb szert...

a San Salvadorban honos fa kérgéből készült perui balzsamot (erről még szó lesz). Viszont elmondjuk, hogyan lehet semmi perc alatt pipec kis hajpakolást készíteni csalánlevélből, és áttekintjük, milyen gyógynövények használata ajánlott korpásodás esetén. Úgyis itt a tavasz, lehet a kertben hajkurászni a csalánbokrokat!

Nem tudom, észrevettétek-e, hogy az aromaterápiás boltokban majdnem mindegyik termékajánlón ott szerepel, hogy „szorongás, nyugtalanság, alvászavarok ellen javasolt”.




Ugyanakkor korpásodás ellen alig találunk valamit! Ez felháborító, hiszen a fej rendellenességei közül a korpásodás fordul elő a leggyakrabban! Mert hát mi is a korpásodás? A fejbőr elhalt sejtjei csúnya, fehér pikkelyeket alkotnak a haj gyökerénél. Ezért nagyon lényeges a fejbőr tisztántartása, és a természetes hidratáció. Segíthet rajtad az is, ha csökkented étrendedben a cukor, a keményítő és a zsírok arányát, azaz több sovány húst, friss zöldséget és gyümölcsöt eszel. A vitaminok közül például az F-vitamin szabályozza a normális korpaképződést. Főleg a növényi olajokban találhatjuk meg, úgymint a dióolajban, mandulaolajban, napraforgóolajban.





A munkámból kifolyólag a múlt héten Londonban jártam, ott ismerkedtem meg a perui balzsammal. A drága nedű tulajdonképpen nem más, mint Közép-Amerika nyugati részein, főleg San Salvadorban honos, magasra megnövő fa zúzott sebeiből kiszivárgó, s égő fáklyákkal sebzett részekből kiömlő balzsam. Fény felé tartva vörösbarna színű, vaníliára emlékeztető, csípős kesernyés ízű, levegőn nem száradó folyadék. Cinnamenint, gyantát, gyantasavakat, vanillint, kumarint tartalmaz. Bőrgyógyászati kenőcsökhöz, valamint korpásodás ellen, hajápoláshoz is használják. 





Na ez az, amit nem javasolunk. Mármint, hogy elugorjatok Peruba, és méregdrágán megvásároljátok a perui balzsamot. Mit nekünk perui balzsam, ha kéznél van a magyar csalán, nem igaz? Jöjjön tehát a beígért csalánpakolás korpás hajra! Végy egy ötliteres edényt. 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra önts hideg vizet, majd lassú tűzön forrásig melegítsd. Ezután öt percig hagyd állni. Ha gyökeret használsz, egy nagy maréknyit áztasd hideg vízben egy éjszakán át, másnap forrald fel, és 10 percig hagyd állni. Mossuk meg vele hajunkat. Vigyázat! A csalánpakolás terhes anyáknak és epilepsziásoknak nem ajánlott!
Ha pedig nem akarsz csalánpakolással vesződni, a legegyszerűbb megoldás a Dove korpásodás elleni sampon, melyről itt bővebben olvashatsz>>


Játssz és nyerj Dove hajápoló csomagot!
A játék >



Dove által támogatott internet oldal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top