Szépüljünk

Víz, víz, víz: tenger, Balaton, napfény

Statisztikai adatok szerint a ráncok után a bõr szárazsága okozza a legtöbb kozmetikai problémát. Ami nem csoda, hiszen a bõr 70 százaléka vízbõl áll, aminek 12 százaléka a felsõ rétegében található.




A nyár beköszöntével nem árt újra felfrissíteni ismereteinket: miként védekezhetünk a különböző környezeti tényezők együttes hatásai ellen, melyek valóságos nehéztüzérséget jelentenek a bőr hidratációjára nézve.
A nedvességvesztés kiváltójának okai lehetnek a környezetszennyezés, a légkondicionáló, a szmog, a dohányfüst, a hormonok változása, az ételek tartósítószerei. A kozmetikai ipar ezért újabban egyre-másra olyan termékeket dob piacra, amelyekkel nemcsak egyszerűen nedvességhez juttatja a bőrt, hanem helyreállítja a nedvességsorompó működését is, ezért az csak annyi vizet párologtat, amennyi az optimális működéséhez szükséges. Továbbá a krémekkel, zselékkel, testápolókkal “technikai üzeneteket” küld a bőrnek, hogyan erősítheti és teremtheti meg a saját védekezőrendszerét.





Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a mai életformánk, a stresszes életmód, a kapkodó, minőség alatti étkezés, bizonyos gyakori – ugyancsak az egészségtelen életmóddal összefüggő – krónikus, nem fertőző betegségek a savas anyagok keletkezését extrém mértékben tovább fokozzák, és ez állandó egyoldalú nyomást jelent a pufferrendszer számára. Az érzékeny bőrnél veszélyforrás, hogy az idegeket tényleg szó szerint simára csiszolja a folyamatos stressz. Mivel az ilyen bőr ingerküszöbe nagyon alacsony, az ott található idegvégződések már a legenyhébb hatásra is vészjelzéseket továbbítanak az agyba. Ha például egy tusfürdőt „veszélyesnek” titulál a bőrben lévő idegvégződés, az agy védekező-reakciót küld válaszul, a bőr kipirosodik, viszketni kezd. A száraz bőr egyébként azért válaszol általában így, mert nem megfelelő minőségű a hidrolipidrétege, hiányoznak belőle bizonyos zsír- és nedvességmegkötő enzimek, amelyek széppé és bársonyosan selymessé teszik a bőrt.






Mi ilyenkor a teendő? Az első és legfontosabb, hogy ne használjunk olyan termékeket vagy készítményeket, amelyek irritálják a bőrünket. A mindennapos ápoláshoz a magas nedvességtartalmú, kellemesen hidratáló tusfürdő a legmegfelelőbb, amely a bőrnek selymes érzetet biztosít.  Ajánlatunk: Bőrpuhító Selyem tusfürdő a Dove-tól.

A kiszáradt és az eleve száraz bőr között azonban van különbség. Az eleve száraz bőr esetén sohasem volt nedves a bőrfelület, és rendszerint hiányzik belőle az olajtartalom is.





Míg a kiszáradt bőr nedves természetű, de a víz eltűnt belőle, és nem működik jól a nedvességsorompója. Tipikus probléma az olajosan csillogó, mégis száraz bőr, vagy amikor mitesszerek, pattanások jelennek meg, amelyeket nagyon nehéz kezelni. Az egészséges bőr rásimul a testre, és úgy tartja a szöveteket, mint egy redőmentesen feszülő trikó. A napfényben lévő káros UV sugarak azonban megváltoztathatják a bőr tónusát, amely legerőteljesebben az arcbőr redőiben és tónusának rendellenessé válásában nyilvánul meg.





Nyáron sokan panaszkodnak táskás szemekre, duzzadt arcra, mely az antihidratáció harmadik fokozatú jelének számít. Az UVA-sugarak ráncosítanak, gyengítik az immunrendszert és serkentik a sejtek mutációját. A napfényes napokon a következő a teendő: vegyünk fel szalmakalapot, a szemünket óvjuk napszemüveggel, az arcunkat pedig kenjük be UV-szűrős napozókrémmel. A tengerben való megmártózás után pedig lehetőleg azonnal tusoljunk le. Ne használjunk szappanos lemosást, mivel a bőr pH-értéke 5,5 azaz enyhén savas, a szappanok viszont lúgos kémhatásúak. A következmény: a bőr gyorsabban kiszárad, és selymes tapintás helyett feszülő érzés jelentkezik. Sokkal lágyabban tisztítanak azok a készítmények, amelyek megőrzik a bőr 5,5-ös pH-értékét. Tippünk: használjunk semleges pH-értékű, 1/4 hidratálórésszel ellátott tusfurdőket. Ajánlatunk: Intenzív Ápoló Krémtusfürdő Makadámia Olajjal a Dove-tól.

Játssz és nyerj Dove csomagot!
A játék >




Az oldalt a Dove támogatja

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top