Szépüljünk

Biokozmetikumok házilag

Bõrünk egészsége több szempontból is fontos. Néhány egyszerûbb kozmetikumot házilag is elkészíthetünk, melyek hatékony védelmet jelentenek a bõrbetegségek, pattanások ellen.





Ezek nem csodaszerek ugyan, de megfelelő körülmények között nagyban hozzájárulnak a bőr egészségének megtartásában, illetve visszanyerésében.
Ám egyedül ez kevés. Az egészséges táplálkozás (kevesebb zsíros, túlfűszerezett étel fogyasztása), az évszaknak és a szervezet terhelésének megfelelő folyadékfogyasztás, a friss levegőn való tartózkodás valamint a stresszhelyzetek kerülése mind szerepet játszanak a bőr elváltozásainak megelőzésében, még ha az utóbbi sajnos nem is mindig rajtunk múlik.


Borogatások, lemosóvizek





Zsíros pattanásos bőrre jó hatással van a borsmenta-, dió-, útifű-, vadgesztenye-, zsályalevél és a levendulavirágból – vagy ezek keverékéből – készített borogatás. Száraz bőrön a búzavirággal, fehér akáccal, hárs, orbáncfű illetve a kamillavirággal érhetünk el jótékony hatást. Frissítő lemosóvíz készülhet mentából, zsályából, szagos mügéből, grapefruitléből, kakukkfűből, levendulából – utóbbi kettő gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású is, akárcsak a kamilla.






Arcvizek

Az arcvíz 20 térfogatszázaléknál kevesebb alkoholt tartalmazó készítmények gyűjtőneve. Fő szerepük a fertőtlenítésen és tisztításon túl a helyi vérkeringés fokozása. Általános szabály, hogy akinek száraz a bőre, kerülje mindenféle alkoholtartalmú kozmetikum túlzott használatát, hiszen ezek ilyen esetekben csak rontják a helyzetet.

Hámosító arcvíz készülhet 50g háztartási alkohol, 150g frissen préselt meggylé, 800g desztillált víz és 1g benzoesav összekeverésével.

Ha fertőtlenítés és pórusösszehúzás a cél, azt 20g háztartási alkohol, 30g narancslé, 50g desztillált víz és 1g benzoesav keverékével érhetjük el. Zsíros bőrre az előző recept is alkalmas, és még fokozható a hatás, ha a narancslevet citrommal helyettesítjük.


Pakolások





Ha házilag elkészíthető kozmetikumokról esik szó, elsőre szinte mindenkinek a pakolások jutnak eszébe. Ez nem is véletlen, hiszen ezek elkészítése a legegyszerűbb, lévén egy részük konyhai “hulladékként” is felfogható. Alkalmazásuk célja a bőr táplálása, természetes, általában nyers növényi anyagok felhasználásával.

Legegyszerűbb az uborkapakolás, melynek reszelt zsenge termését használjuk fel frissítésre, pórusösszehúzásra. Zöldpakolást készíthetünk petrezselyem, sárgarépa, zeller, spenót nyersen összezúzott leveleiből, aminek magas vitamin-, és klorofilltartalma előnyös. A megfőtt burgonya joghurttal pépesre keverve kismértékű gyulladáscsökkentő hatással is bír, a bőr táplálásán túl. Az élesztőt tojásfehérjével összekeverve és az arcra kenve rövid idő után szárazon ledörzsölhető. Az élesztő belsőleg, nyersen, kis adagban éhgyomorra elfogyasztva is jó hatású, mivel élő anyagként sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, pattanások kezelésére javasolt.


A lisztes pakolások alapja a rozs-, vagy babliszttel kevert víz, melyhez száraz bőrűek olajat is keverhetnek. Ehhez adjuk a növényi részeket, ami lehet sárgarépa reszelék, tört paradicsom, vagy gyümölcslé. Miután a bőrön megszáradt vízzel, vagy a már említet lemosóvizek valamelyikével távolítható el.






Krémek

A krémek egy részét már bonyolultabb elkészíteni (többféle gyógyszertári alapanyag szükségeltetik hozzá), de ezek között is akadnak egyszerűbbek. Az arányokat tekintve a kívánt mennyiségben 3 rész szójalisztet összekeverünk 5 rész növényi lével (amit gyümölcscentrifugával, vagy préseléssel nyertünk a kívánt hatású zöldségből, gyümölcsből, vagy friss gyógynövényekből) és 2 rész langyos vízzel valamint pár csepp citromlével. Ehhez turmixolás (vagy hosszas keverés) közben hozzáadunk 1 rész mézet, és a kívánt állagnak megfelelően kevés olívaolajat. A fel nem használt krém néhány napig hűtőszekrényben tárolható. Pattanásos bőrre készíthetünk savanyú káposztalé, búzakorpa és olívaolaj tartalmú krémet, amit keverés után állni hagyunk használat előtt. Ezeket a krémeket körülbelül egy óra múltán le kell mosni, mert ellentétben a vásárolt krémekkel nem minden részük szívódik fel a bőrben.


Fürdők





A fürdővizek is feldobhatók növényekkel. Természetesen, mivel itt a hatóanyag nagy hígításban van, látványos eredmény nem érzékelhető, de a kényeztetés kedvéért érdemes kipróbálni. A vízbe keverhetünk szójatejet, gyümölcsecetet, vagy kevés mézet. Gyógynövények közül a kellemes és viszonylag intenzív illatúakat használhatjuk fel: A zsályát, levendulát, rozmaringot, rózsaszirmokat. Elkészítésük egyszerű, negyedórányi főzés majd szűrés, és kész.

Bár ahogy mondani szokás az igazi szépség belülről ered, szükség esetén nem árt némiképp rásegíteni erre kozmetikumokkal. Ma már e termékeknek óriási választéka áll rendelkezésünkre, mely minden igényt kielégít, ám a fentebb említett módszerek némelyikének kipróbálásával megtapasztalható, mennyivel több munkával járt a szépítkezés nagyanyáink korában (és azelőtt), mint napjainkban. Az előbbi gondolathoz visszakanyarodva a szépség belülről ered, de az első benyomás gyakran döntő; ebből adódóan sokszor mégis csak külső alapján történik az emberek megítélése. Tehát kozmetikumok kellenek…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top