Szépüljünk

Fejünk ékessége: a haj

"Az ész a fontos, nem a haj" – énekelte egykor az Illés együttes. Akiket viszont kevés hajjal áldott meg a teremtõ, azokat zavarhatja gyér "koronájuk", vagy éppen tar fejük. Bizonyos kopaszodás ellen azonban van orvosság!




Ők úgy érzik, hogy az ész mellett bizony fontos a haj is. A felmérések szerint az emberiség legalább egyharmadát érinti a hajvesztés, hajhullás, kopaszodás, amelyre a hajátültetés adhat megoldást.

A hajpótlást a köznapi nyelvben általában – helytelen szóhasználattal! – hajbeültetésnek nevezzük. Pedig a plasztikai sebészek valójában nem be-, hanem átültetik a saját hajat. A beavatkozás előtt számos körülményt mérlegelnek, például, hogy milyen jellegű a kopaszodás, milyen a páciens kórtörténete (azaz milyen más orvosi beavatkozásai, betegségei voltak, allergiás-e, esetleg vérzékeny), lényeges a hajának és a fejbőrének a minősége, illetve, hogy reálisak-e kívánságai, elvárásai. Éppen ezért a műtétet mindig személyes konzultáció előzi meg.

– A leggyakrabban a férfias típusú kopaszság, orvosi nevén androgén alopécia fordul elő – magyarázza Dr. Sikos Géza plasztikai sebész, hajátültetés-specialista – Az alopécia kopaszságot jelent, az androgén kifejezés pedig arra utal, hogy genetikusan meghatározott, hormonális hatású, örökíthető állapotról van szó. A folyamat akár már tizennyolc éves kor körül elkezdődhet: a kopaszodás általában a halántéktájon, háromszög formában jelentkezik először, az elülső hajvonal lassan húzódik hátra, s egy idő után a két kopaszodó zóna a fejtetőn találkozik. Hasonló jellegű hajvesztés nőknél is előfordulhat.

Vannak, akik – például gyógyszeres kezelés, röntgenbesugárzás, kemoterápia hatására – átmenetileg kopaszodnak meg. Az ilyen hajvesztés a kiváltó ok megszüntetésével helyreállhat.
Úgynevezett szerzett kopaszság alakulhat ki műtéti beavatkozás, baleset, égés következtében, ekkor szintén sikerrel alkalmazható a hajátültetés, amely aprólékos, nagy hozzáértést és gyakorlatot igénylő műtét.

Természetes hatás





– Általában a nagyobb területen kopasz embernek is van tarkótájon, illetve a feje oldalsó részén haja – folytatja Sikos doktor. – Az itt lévő hajhagymák nem érzékenyek a hormonális hatásokra. Ezt a tulajdonságukat az átültetés során is megőrzik, tehát a befogadóhelyen megtapadva, normál módon hajszálat termelnek, amelyek később sem hullanak ki.

A műtét árát ma még sajnos, nem téríti a társadalombiztosító, egy beavatkozás 300-500 ezer forintba kerül. Ez nem olcsó, de a nyugati áraknál kedvezőbb. Az aprólékos, szövetkímélő technika óriási szakértelmet, gyakorlatot kíván, a nagy asszisztensi gárdára pedig azért van szükség, mert a hajszigeteket hat órán belül el kell ültetni – a szövet ugyanis hajlamos a kiszáradásra. A beavatkozás eredménye természetes, nincs zavaró hegesedés, a haj minden tulajdonságában megfelel az eredeti helyén nőtt szálnak – ugyanúgy lehet mosni, festeni, vágni. Még egészen közelről sem állapítható meg, hogy átültetett hajról van szó.

– Milyen szövődményei lehetnek a hajátültetésnek?
– Mint minden műtétnek, ennek is lehetnek szövődményei, szerencsére igen ritkán. A hajas fejbőr vérellátása, vérkeringése jó, az időnként fellépő gyulladások könnyen kezelhetők. Az esetleges duzzanatok, bevérzések átmeneti jellegűek, és spontán módon, nyom nélkül felszívódnak. Néha előfordulhat, hogy a haj növekedése három hónapnál később indul meg.
A módszer más szőrzet pótlására, dúsítására is alkalmas. Hajhagymák segítségével helyreállítható a szempilla, szemöldök, fanszőrzet vagy bajusz is.
Fejünk ékessége – II. rész>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top