Szépüljünk

Fogápolás kisgyermekkorban

Nagyon fontos, hogy kisgyermekeinknek egészséges tejfogaik legyenek, mivel a kihulló tejfogak nagy hatással vannak az õket követõ maradandó fogak épségére.

A fogápolás alapja a helyes fogmosási technika elsajátítása, melyet kisgyermekkorban kell elkezdeni. Legjobb a fogmosást játékosan bevezetni, és gyermekeinket idejekorán rászoktatni, hogy az étkezést mindig fogmosás kövesse.


6-12 hónapos kor között

Adjunk a gyereknek egy fogkefét, hogy játsszon vele, amíg mi fogat mosunk, ez segít abban, hogy a gyermek hozzászokjon a fogkeféhez.
Az első fogak kibújásáig tisztítsuk gyermekünk fogát kis vattapamaccsal.


1-3 éves kor között

A fogmosást a szülő irányításával és segítségével végezze a gyermek.
A fogkefét a gyermek kezével együtt fogva mossuk meg gyermekünk fogait, így el tudja sajátítani a fogkefe megfelelő tartását és a fogmosás mozdulatainak helyes kivitelezését.


3-5 éves kor között

A gyermek már megtanulja önállóan használni a fogkefét és fogkrémet, de a fogmosásra még mindig felnőtt felügyelete alatt kerüljön sor.
Az sem árt, ha a szülő naponta legalább egyszer (pl. az esti fogmosás után) maga is megmossa a gyermek által már megtisztított fogakat.

A gyermekek számára – 6 éves korig – gyermek fogkrém használata ajánlott.
A kereskedelmi forgalomban kapható gyermekfogkrémek közül kiemelkedik az elmex gyermekfogkrém, amely az egyetlen aminfluorid hatóanyagot tartalmazó készítmény.

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az aminfluorid kiemelkedő védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. Fluoridtartalmát a tejfogak speciális igényeihez igazítva alakították ki, mely teljesen biztonságossá teszi alkalmazását a gyermekek körében. Az elmex gyermekfogkrém enyhén gyümölcsös íze ugyanakkor nem csábít a fogkrém lenyelésére sem. Az elmex gyermekfogkrém alkalmazása javasolt 6 év alatti gyermekek esetén a tejfogak napi tisztítására és szuvasodás elleni védelmére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top