Szépüljünk

Lehet gyógyítani, ha vérzik a fogam fogmosás közben?

Dr. Szilágyi Emese, a DentalCoop parodontológusa szerint a fogmosásnál elõforduló vérzés csupán csak az elsõ jele annak, hogy kezelésre szorulunk. De a baj megelõzhetõ.
Dr. Szilágyi Emese

Az agresszívabb fogágybetegségnél olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a fogak vándorlása, a fogíny visszahúzódása, illetve kellemetlen szájszag.

Dr. Szilágyi Emese
A fogágybetegség leggyakoribb oka a rossz szájhigiéné, a nem megfelelő fogmosási szokások. Az ínyszélnél lévő lepedék és a benne található baktériumok, bizonyos idő elteltével mindig az íny gyulladásához vezetnek.
A dohányzás, a cukorbetegség, hormonális hatások, pl. terhesség, gyógyszerek szedése, vérképzőrendszeri betegségek, HIV, helyi fertőzések, és a trauma, mind-mind vezethetnek fogágybetegséghez.

Bizonyos embereknél évekig fennállhat az ínygyulladás, anélkül hogy súlyosabb következménye lenne, az arra hajlamos emberekben viszont ráterjed a mélyebben lévő tartószerkezetre, elpusztítja a fogágyat, és így lassan a fog meglazulásához, elvesztéséhez vezet.

Az ínygyulladás gyógyítását a fogorvos a tömésszélek korrekciójával, illetve a fogkőlevétellel tudja gyógyítani. A kialakult mélyebb tasakokat pedig ki kell tisztítani, fertőtleníteni. Műtétre csak az olyan előrehaladott esetekben van szükség, ahol az ismételt hagyományos kezelés nem elég eredményes.

A gyógyítás és a megelőzés is egyaránt otthon a fogmosásnál kezdődik, ugyanis meg kell tanulni újra fogat mosni, és a fogközöket tisztítani. Ha megfelelőek a szájápolási szokásaink, akkor elég, ha ezt a szájhigiénikus csupán félévente ellenőrzi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top