nlc.hu
Szépüljünk
Miért érdemes a terhes nõknek fogorvosi ellenõrzésre menni?

Miért érdemes a terhes nõknek fogorvosi ellenõrzésre menni?

A terhes nõknél a fogak és a fogíny betegségei akár koraszülést is okozhatnak. Mi mindent érdemes tudni?

Dr. Szilágyi Emesét, a DentalCoop Fogászati és Szájsebészeti Központ Parodontológus szakorvosát kérdeztük:

Napjainkban fedezték fel, hogy a kismamák fogágybetegsége gócként koraszülést okozhat. Pontosabban a fogágybetegségben szenvedő kismamáknál 3-szor akkora a valószínűsége a koraszülésnek. Majdnem minden kismamánál fellép a fogágybetegség enyhébb formája, az ínygyulladás, ezért fontos a kismamák szűrése.

A hosszabb ideig tartó ínygyulladás csontpusztulást, csonttasakok kialakulását, azaz fogágybetegséget okoz.
Az ínygyulladás még könnyedén visszafordítható, de a fogágybetegségben szenvedőknek komolyabb kezelésekre van szükségük.

A fogágybetegségnél a gyulladás idővel a fogak meglazulásához, elvesztéséhez vezet. A gyulladás jelei: fogmosáskor vagy spontán fellépő ínyvérzés, fogvándorlás, fog mozgathatóság, kellemetlen lehelet, az íny színének, formájának megváltozása.

Ezért fontos, hogy ne hagyjuk kezelés nélkül az ínygyulladást és a kialakult fogágybetegséget, hisz a folyamat végén a csontpusztulás olyan mértékű lehet, hogy elveszíthetjük fogainkat.

Szintén sok kismamánál gyakoribbá válik a fogszuvasodás és következményes betegségei, amit, amennyiben akut folyamatról van szó, feltétlenül el kell látni.
Sokszor a nőgyógyászok, fogorvosok nem tudják mi a helyes, szabad–e kezelni a kismamákat. Fogászatunkban minden sürgős kezelést megfelelő szakértelemmel ellátunk, és külön hangsúlyt fektetünk az ínygyulladás és fogágybetegség kezelésére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top