Szépüljünk

Amikor vérzik az íny

Az ínyprobléma sajnos gyakori betegségnek számít. Amennyiben azonban idõben diagnosztizálják, és megfelelõen kezelik, a gyulladt fogíny gyorsan regenerálódhat.

Fogorvosok szerint a lakosságnak kb. 90%-a szenved ínygyulladásban. Az ínybetegségek okozói a fogak felületén és az ínyszéleken lerakódó, jól tapadó filmréteget alkotó plakk baktériumok, melyek elsősorban a szájüregben található szénhidrátokból táplálkoznak. Ezek a baktériumok a savakon kívül toxinokat is kibocsátanak, melyek irritálják a fogínyt. Az íny védekező mechanizmusa helyi gyulladáshoz vezet, az íny piros lesz, és vérezni kezd.

 
Előre nem látható következmények

Az ínyvérzés az első, nagyon fontos jele az ínygyulladásnak. Mivel azonban nem jár fájdalommal, gyakran nem vesszük komolyan. Amennyiben a gyulladást nem kezeljük, egyre lejjebb jut a fogak mentén, és periodontitishez – azaz a fogak elvesztésével is fenyegető fogágy-betegséghez vezethet. Manapság a tudósok bebizonyították, hogy a periodontitis nemcsak a fogakat veszélyezteti, de a teljes szervezet egészségére is negatív hatással lehet, így jelentősen fokozza pl. a szívroham és a koraszülés előfordulásának gyakoriságát.

Hogyan tisztítsuk a vérző ínyt?

Az ínyproblémákat megfelelő szájhigiéniával meg lehet szüntetni. Ha a fogak véreznek, tisztításukat akkor is tovább kell folytatni, de gyengédebb mozdulatokkal. Amennyiben nem tisztítjuk a gyulladt fogínyt, a betegség tovább fokozódhat. A problémát jobb mielőbb fogorvosunkkal megbeszélni, és a kezelést elkezdeni. Vérző íny esetén a fogakat mindig lágy sörtéjű fogkefével tisztítsuk. Az ínygyulladás kezelésének egyik fontos lépése a fogselyem mindennapos használata, és a fogközök alapos tisztítása, hiszen ez az a terület, amit a fogkefe nem tud elérni.

Hatékony fogápolási készítmények

 Az ínygyulladás kezelésére és megelőzésére speciális fogápolási készítmények használata ajánlott. Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy az aminfluorid/ónfluorid hatóanyagok kombinációját tartalmazó meridol® fogkrém és szájvíz kiemelkedő hatékonyságú az ínygyulladás kezelésében. Az egyedülálló hatóanyag kombináció
– életképtelenné teszi a meglévő plakkot
– megakadályozza új plakk kialakulását
– csökkenti az ínygyulladást okozó baktériumok számát
– elősegíti a gyulladt íny természetes regenerálódását.
A vizsgálatok megállapítása szerint a gyulladáscsökkentő hatás növelése érdekében ajánlott a meridol® fogkrém és szájvíz együttes alkalmazása, mely akár 50%-kal is csökkentheti az ínyvérzést.

Rendszeres fogorvosi ellenőrzés

A szakember által történő rendszeres ellenőrzés igen fontos része a megelőzésnek. Legtöbb esetben a fogkő teljes eltávolítása és a megfelelő szájhigiénia kialakítása után a gyulladt fogíny teljesen regenerálódik. Abban az esetben azonban, ha az íny a kezeletlen gyulladás miatt visszahúzódik, a folyamatot már nem lehet visszafordítani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top