Szépüljünk

Selyembe burkolózva

A Dove Supreme Silk termékcsalád azért született meg, hogy bõrünk természetesen szép és finom tapintású legyen akár a selyem. Nem véletlenül esett a választás a selyemkivonat alkalmazására, hiszen egy igen különleges anyagról van szó.





Hogyan is jutottunk el idáig, hogy ez a drága kelme testápolási termékeinket, ezáltal bőrünket, testünket gazdagítsa?





A selyem bizony hosszú utat tett meg, míg a Dove formatervezett flakonjaiba került. A selyem Kínából származik, a monda szerint egy kínai hercegnő figyelte meg először a selyemhernyó begubózását mintegy 5000 évvel ezelőtt; a hölgy legombolyította a szálat, majd szövetet készített belőle.

A kínaiak hosszú ideig nem adták ki kezükből a selyemkészítés titkát, de lassan Japánban és Indiában is elkezdtek selymet készíteni.





A nemes anyag a legenda szerint úgy jutott el kontinensünkre, hogy a VI. században két perzsa pap a vándorbotjában egy-két hernyót csempészett Bizáncba, ezt követően már gyorsan elterjedt Európában. Ma továbbra is Kína, India és Japán a legtöbb selymet előállító ország. Az anyag „kiindulópontját” vizsgálva, meg kell állapítanunk, hogy a selyemhernyó érdekes teremtmény, csakis az eperfán hajlandó élni, bebábozódásakor pedig nem tétlenkedik, körülbelül 3000 m selyemszálat fon.

Miért is esett a Dove választása a selyemre? Ez a kellemes tapintású, fényes anyag finomságot, érzékiséget áraszt, ezenkívül igen rugalmas, viszonylag nehezen gyűrődik; gondoljunk csak például a damasztra, a szaténre vagy a taftra, melyek mind előkelő selyemszövetek. Maga a selyem, mint ruhaanyag rendkívül kellemes viselet; nemcsak jó érzés, amikor a lágy, finom anyag borítja bőrünket, ráadásul igen bőrbarát, az érzékeny bőrűeknek sem okoz allergiás panaszokat.





A selyem „praktikus” is, hiszen télen jól tartja a meleget, nyáron pedig hűt.

A selyemszál az egyik legjobban nyújtható természetes anyag, érdekességképp megemlítjük, hogy akár 30% vizet is képes felvenni, anélkül hogy nyirkos maradna.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top