Kalcium
Felépíti és karbantartja a csontokat és a fogakat, szabályozza a szívritmust, enyhíti az álmatlanság tüneteit, szabályozza a sejtfalakon keresztül történő anyagok áramlását, elősegíti a megfelelő véralvadást, biztosítja a megfelelő ideg-és izomműködést, csökkenti a magas vérnyomást, fontos szerepet játszik a veseműködés normalizálásában, a legújabb kutatások szerint alkalmas a vastagbélrák megelőzésére, és nem utolsó sorban csökkenti a vér koleszterin szintjét. A kalciumhiány tünetei: végtagokban jelentkező izomgörcs, csontritkulás, hát- és lábgörcs, csonttörés, angolkór, fejlődési rendellenességek, oszteoporózis, fogszuvasodás, fáradékonyság.
Kalcium legnagyobb mennyiségben a tejtermékekben található, emellett zöldségekben, konzerv szardíniában, tofuban.
Jód
Jód bevitelére a jódozott só tökéletesen megfelel. Emellett a tengeri halak többsége is gazdag jódban.
Felelős az ép, erős csontozatért és fogakért, biztosítja a megfelelő ideg-és izomműködést.
A tej, a tejtermékek, a kenyér a vörös húsok és a szárnyasok valamennyien kitűnő foszfor “lelőhelyek”.
Réz
A kagylók, a máj, a kenyér, gabonatermékek, zöldségek, magvak mind tartalmaznak elegendő rezet.
Elősegíti az E vitamin megkötését a szervezetben.
Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonhal), állati belsőségekben, a fokhagymában, a szárnyasok húsában és a vörös húsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek – elsősorban a vaj -, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
Cink
Cinkhez számos forrásból hozzájuthatunk: a hús, és hústermékek, tej és tejtermékek, kenyér és más gabonafélék, tojás, hüvelyesek, olajos magvak tartalmaznak cinket.
Fenntartja a szervezet folyadék-egyensúlyát, a megfelelő szívritmust és idegműködést.
Kálium zöldségekben, burgonyában, gyümölcsökben, kenyérben, halban, tejben, olajos magvakban található.
Magnézium
Elősegíti a hatékony enzimtermelést, szerepet játszik a fehérjék anyagcseréjében, hozzájárul a fogak és a fogíny épségéhez.
Gabonamagvak, zöldségek, tej, hús, tonhal, burgonya, banán, olajos magvak, és élesztő mind jó magnéziukmforrás.
Játssz és nyerj és értékes Amodent csomagot!
A játék >>