Szépüljünk

Mitõl színezõdnek el fogaid?

Ha fogaid nem állnák meg helyüket egy fehérítõs mosópor reklámjában, annak sok oka lehet. És csak az egyik közülük, hogy viszonylag ritkán mosunk fogat mosóporral. Ezt nem is ajánljuk!





Genetika

A fogak színe egyéni adottság. Bár a táplálkozástól is sokban függ, bizonyos mértékben genetikailag meghatározott. Ami viszont biztos: a tejfogak mindig szép hófehérek. Ezért sem szabad megrémülni, ha a fogak cseréjének kezdetekor a gyerek maradó fogai sárgának tűnnek, hiszen ez valószínűleg a nagy kontraszt miatt van. Egyébként pedig ezek a fogak is kifehéredhetnek idővel.






Táplálkozás

Szinte már közhely, de azért nem árt tudni!

A fő bűnösök: kávé, tea, kóla, mesterséges színezékek, dohányzás. Szintén nagy szerepe van a fogak fejlődésének idején bevitt bizonyos típusú gyógyszerféleségeknek (pl.: tetran, doxycyclin, túl sok dentocar stb.)

Vannak olyan szerencsés esetek is, amikor a fog maga nem színeződik el, hanem vékony, filmszerű réteg borítja be, ami károsodást nem okoz, viszont szürkés-barnás színe nem áll túl közel a csillogó fehér fogról alkotott elképzeléseinkhez. Ennek oka általában szintén a kávé és a dohányzás. Sajnos fogmosással ezt sem lehet eltávolítani, de egy fogorvos által végzett polírozás könnyen-gyorsan megoldja a problémát.



Ha csak itt-ott van gond





Bizony ez is elképzelhető. Egyrészt a tömések maguk is elszíneződhetnek. A nagyméretű amalgámtömések magát a fogat is elszínezhetik, a fehér színű tömések pedig besárgulhatnak. A legnagyobb gondot mégis a gyökérkezelt fogak okozzák. Itt a gyökértömés színezi el a fog anyagát, és ráadásul az erek és idegek nélkül maradt fog kissé kiszárad, ami a fogat tovább szürkíti.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top