Szépüljünk

A hajápolásról

Az öltözékünk kifogástalan, bõrünk ápolt, nem felejtettük el kisminkelni magunkat, még a fodrászt is meglátogattuk, valami mégsem tökéletes. Egyszer csak rájövünk, mi a problémánk: a hajunk valahogy nem az igazi.

A kitűnő vágás és fazon ellenére elégedetlenek vagyunk, az elégedetlenség pedig nincs túl jó hatással kisugárzásunkra. Előfordulhat, hogy ami hiányzik a harmonikus megjelenésünkből az nem más, mint a megfelelően ápolt haj.

A gondosan ápolt haj meghatározza az esztétikus megjelenést, hiszen egy divatos ruha, vagy egy ízléses smink sem képes elterelni a figyelmet a zsíros hajról, a töredezett, száraz, fakó hajszálakról. Bőrünkhöz hasonlóan hajunkra is kellő figyelmet kell fordítanunk, ha azt szeretnénk, hogy megőrizze egészséges fényét, természetes tartását. Ő sem menekülhet a környezet káros hatásai elől, a gyakran stresszes életmódtól, melyek mind negatívan hatnak állapotára.


Kezdjük a mosással, melynél két dolgot kell figyelembe vennünk: a megfelelő technikát, illetve a sampon kiválasztását. A hajmosást érdemes fésülködéssel kezdeni, így a lerakódott portól és fixálóktól megszabadíthatjuk hajunkat. Fontos, hogy a víz ne legyen túl meleg, hajunkat ne dörzsöljük erősen, óvatosan masszírozzuk fejbőrünket, a sampont először kezünkbe öntsük, majd nagyon alaposan öblítsünk. Mindig figyeljünk arra, hogy a megfelelő hajra való sampont és balzsamot használjuk. A mai választék szerencsére már biztos alapot ad ahhoz, hogy megtaláljuk a hozzánk illő termékeket. Bár nincs két egyforma haj, a termékpaletta is egyre nagyobb. Ne felejtsük el az ápolószereket sem!

A normál hajra készített sampont az egészséges hajúaknak szánják. A száraz, igénybevett hajhoz olyan sampont keressünk, amely valamilyen regenerálódást elősegítő anyagot, például duo-keratins-et, vagy zsírosító anyagot, tehát lanolint tartalmaz. A kettő az egyben sampon, amely a tisztítás mellett rögtön ápolja is a hajat, nagyon hasznos, amikor az ember siet, de hosszú távon nem tesz jót hajunknak. A vékony szálú hajra többnyire olyan sampont érdemes használni, amely valamilyen plusz hatóanyagot is tartalmaz (például 3-D komplexet), és ilyenkor a hajmosás erősebbé, kicsit dúsabbá teszi a hajkoronát. A zsíros hajra készült samponok elsősorban a fejbőrt kímélik, a legjobb, ha valamilyen gyógynövénykivonattal dúsítottat választunk.

Mindenképpen érdemes hajbalzsamot vagy kondícionálót használni, melynek feladata, hogy a mosás során kibolyhosodott pikkelyréteget lesimítsa, ezáltal a haj könnyen fésülhető, csillogó legyen. A sampon kiöblítése után a balzsamot egyenletesen oszlassuk el, hajunktól függően vagy az egész felületén, vagy csak a hajvégeken, (esetleg fésüljük át, hogy jobban eloszlassuk az anyagot) majd 1-2 perc után mossuk le. A hajmosás végén ne dörzsöljük hajunkat, csak csavarjuk törülközőbe, készítsünk turbánt, majd pár perc múlva elkezdhetjük kifésülni, de csak óvatosan, nagy fogú, és lehetőleg olyan anyagból készült fésűvel, amely kevésbé roncsolja a hajszálakat. Fontos szabály, hogy a hajápoló szerek használatában legyünk mértékletesek, és ne kerülje el a figyelmünket, hogy táplálkozásunk is befolyásolja hajunk minőségét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top