Szépüljünk

Gyógynövények a szájápolásban

Csecsemõkorunkban elõbújnak tejfogaink, majd nagyjából tizenhárom éves korunkra lecserélõdnek maradandó fogakra. És ha elég gondosan ápoljuk õket, életünk végéig számíthatunk rájuk.

Érdekesség, hogy a lányok fogai valamivel előbb bújnak elő, mint a fiúké, ezzel szokták magyarázni, hogy a nők foga hamarabb romlik. Ha már a nemek közti különbségekről esett szó, meg kell említenünk, hogy a felmérések szerint a hölgyek jobban odafigyelnek fogaik épségére, és tájékozottabbak a szájápolást illetően.

A fogak épségének megőrzése mellett ínyünk egészségére is vigyáznunk kell. Ha az íny begyullad, vörössé válik, megduzzad, vérzékeny lesz. Az ínygyulladás sokszor fájdalommal jár, az íny visszahúzódik, eltávolodik a fognyaktól, majd a gyulladás továbbterjedhet a fogágyat képező csontra, amely végső esetben a fogak kilazulásához, majd elvesztéséhez vezethet.

Fogaink, de különösképpen ínyünk megóvásában nagyon hatékony a gyógynövényes fogkrémek alkalmazása. A gyógynövények közül leggyakrabban a kamillát, a zsályát, a kakukkfüvet és a mirhát adják adalékként a fogkrémekbe; mivel ezek a növények óvják leginkább az ínyünket. Ismerkedjünk meg egy picit közelebbről ezekkel a jótevő növényekkel.

Kamilla

Kezdjük a mindenki által jól ismert kamillával, vagy orvosi székfűvel, melynek őshazája Nyugat-Európa és Észak-Afrika, de a világon mindenütt termesztik és fogyasztják. Ez a bájos kis fehér virág kiváló gyulladáscsökkentő, alkalmazható a szem borogatására, torokgyulladásra, nőgyógyászati gyulladásokra, és legfőképpen a fogínygyulladás nagyszerű ellenszere. A foghúserősítő vadon termő gyógynövény a kicsiknél is gyorsan enyhíti a fogzásból adódó fájdalmakat.

Zsálya

Következő „fegyverünk” az íny és a fogak védelmében a zsálya, amely szó szerint megmenti fogainkat: a zsálya latin elnevezése ugyanis salvia officinalis; a salvia a latin salvare szóból ered, melynek jelentése ’megmenteni’, ’gyógyítani’. Az orvosi és a kerti zsálya Dél-Európa karsztos vidékein vadon terem. Virágai ibolyakék, néha rózsaszín vagy fehér színűek. A középkorban úgy tartották, hogy ez a gyógynövény meghosszabbítja az életet; egyes legendák szerint gyógyító ereje Szűz Máriától származik. A zsálya fertőtlenítő hatása jól alkalmazható a fogínygyulladás kezelésében, fertőtleníti és megerősíti az ínyt. A zsályából készült forrázatot gyulladásos testrészek borogatására is használják.

Kakukkfű

A kakukkfű idegen elnevezése: thymus species; a név a görög Thymonból származik, jelentése bátorság. Ez a növény a görögöknél a kecses eleganciát jelképezte. A rómaiak úgy hitték, hogy a kakukkfüves fürdő fokozza katonáik erejét. A kakukkfüvet már az egyiptomiak is használták fertőtlenítő és tartósító tulajdonságai miatt. Többnyire a kerti és a mezei kakukkfüvet használják gyógyászati célokra, de hazánkban mintegy tizenkét faja él. A kerti kakukkfű illóolaja a timol, amely erőteljes fertőtlenítő hatással rendelkezik. Baktérium- és gombaellenes hatása miatt jól alkalmazható a kellemetlen lehelet, valamint a szájüregi gyulladások kezelésére.

Mirha

Végül elérkeztünk a mirhához, amely a görög legendák szerint az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből született meg. Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité, a szerelem istennője szolgálatába lépni. A szerelem istennője bosszúból megzavarva a lány és apja elméjét, arra kényszerítette őket, hogy együtt háljanak. Az apa, mikor felismerte tettét, meg akarta ölni leányát, de az istenek inkább fává változtatták Myrrhát, hogy megmentsék a haláltól. A fakéregből szivárgó könnycseppek a lány bánatát jelképezik. A bibliai idők óta ismert gyógynövényt ma elsősorban a fogínysorvadás és a fogszuvasodás megelőzésében alkalmazzák, de már a középkorban is használták fogászati panaszok kezelésére. A mirha kissé kesernyés, frissítő ízű, enyhíti a gyulladásokat, ezen kívül elpusztítja az ínysorvadást kiváltó baktériumokat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top