Szépüljünk

A szép lábak stratégiája

A sarok bõre mindig jobban kiszárad, keményebbé, repedezettebbé válik, mint a talp többi része. Ezért mindennapi ápolásra van szüksége. Még akkor is, ha nem látszik ki a cipõbõl. Hiszen kemény talppal hogy simogatnál valakit?





Bársonyos sarkak

Reggelente zuhanyozáskor finom szemcsés lábradírral dörzsöljük át az egész lábfejet. A zoknik, a harisnyák súrlódása miatt kétnaponta habkővel dörzsöljük át, de az egész ne legyen 1-2 mozdulatnál több. Reggelente vagy az esti lefekvés előtt 5 perccel masszírozzunk a lábfejbe mélyhidratáló lábkrémet. Nagyon fontos, hogy a lábunk bőrét ne radírozzuk akkor, amikor száraz, mert „rojtossᔠválhat a bőr. A fémből készült sarok- és körömreszelő használatától is kíméljük meg a bőrünket, mert ez után vastagabban nőhet vissza, és könnyebben megsérülhet. A megvastagodott bőrréteget soha ne reszeljük le egészen vékonyra, mert szupergyorsan, sokkal vastagabb nő vissza.

Készíthetünk mi magunk is lábradírt, ha egy evőkanál kristálycukrot összekeverünk két evőkanál napraforgó- vagy olívaolajjal. Ezt a masszázskeveréket vigyük fel a lábfejre és a talpra, és körkörös mozdulatokkal dörzsöljük a bőrt. A cukor sokkal finomabban szabadítja meg a bőrt az elhalt hámsejtektől, mint a másik ősi, házilag készített radír, a só. Utána feltétlenül öblítsük le a lábunkat.





 
Kényeztető lábfürdő

Hetente egyszer áztassuk meleg fürdőben a lábainkat! A lubickolás ne tartson öt percnél tovább, különben a bőr nagyon felpuhul, és könnyen a különböző baktériumok táptalajává válik. Ha száraz a bőrünk, tegyünk néhány csepp levendula illóolajat a vízbe. Ha nagyon elszarusodott a bőr, akkor oldjunk fel egy aszpirint a fürdőben. Akinek megdagadt a lába, jó hasznát veheti a narancsolajnak, míg lábfájás esetén jöhet a borsmentás lábfürdő.






A hideg láb ellenszerei


Ha hideg a lábunk, akkor akár a fejünk is megfájdulhat. Ugyanis a hideg lábak direkt hatással vannak a fej területére, ha az erek összehúzódnak, akkor a fejben lévő mini erecskék is összehúzódnak, így fejfájás alakulhat ki.

Forró és hideg váltakozása: a váltakozó fürdő edzi az érfalakat, meggyorsítja a vér áramlását. Három evőkanál tengeri sót tegyünk egy lavór meleg, 30-33 fokos vízbe, majd egy másik lavórt hideg vízzel (12-15 fokos) töltsünk meg. A lábainkat áztassuk 5 percig a melegben, majd utána 10 másodpercre a hidegbe tegyük, és ezt háromszor ismételjük.





Energia-masszázs: optimálisak a középkeménységű masszázskefék, melyek minden illatszerboltban, vagy nagyáruházban kaphatók. Vegyük elő a kefét, körkörös mozdulatokkal dolgozzuk meg a lábat, erőteljes nyomással induljunk ki a lábujjaktól a sarokig, majd fel az alsó lábszáron. Lábanként három percen át masszírozzuk. Utána krémezzük be a lábunkat, majd az ujjainkkal ragadjuk meg a lábujjunkat, és enyhe ellennyomást fejtsünk ki.

A hideg felmelegít: a legjobb, lábakat felmelegítő háziszer a hideg alvózokni. Pamutzoknit merítsünk hideg vízbe, adjunk hozzá egy kis citromlevet és levendulaolajat, csavarjuk ki, és húzzuk rá a lábunkra. Erre még rájön egy meleg gyapjúzokni és a takaró. A hideg sokk miatt a vérerek teljesen összehúzódnak, majd egyre erősebben kitágulnak. A vérkeringés felgyorsul, a lábunk pedig felmelegszik.






Ami még hideggebbé teheti a lábakat


– a szűk cipő, mivel ez csökkenti a láb és a cipő között levegő áramlását, és ezért a meleg sem tud elraktározódni.
– Kerüljük a szoros zokni, harisnya viselését.
A véredényekre kifejtett nyomás a vér lassabb áramlásához vezet. Ezért viseljünk pamut vagy angóra zoknit, de még fontosabb, hogy a gumírozott rész széles, és lehetőleg elasztikus anyagból készüljön.
– Igyunk sokkal kevesebb kávét, koffeint tartalmazó italt, mert ez szűkíti a vénákat, főleg a lábon. Főleg a hideg évszakban kortyoljunk el sok gyógyteát, amely az egész testet felmelegíti.
– Ne tegyük egymáson keresztbe a lábainkat, mert ezek is blokkolják a vénákban a vér szabad áramlását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top