Szépüljünk

Hideg típus

Vajon miért van az, hogy az üzletben tetszõ rúzs színe otthon, rajtunk már nem mutat? Egyszerû: nem a mi színeinkhez illõt választottunk. No, de ez felvet egy másik kérdést: hogyan tudjuk megállapítani, melyik illik hozzánk?

Ehhez először is tudnunk kell, a színanalitika szerint melyik típusba tartozunk. Tavasszal a sárgás színek, nyáron a kékes, ősszel a barnás, meleg földszínek, télen pedig ismét a hideg színek tiszta, határozott árnyalatai a meghatározóak.
Az azonos sárga, vörös és kék alaptónusnak köszönhetően a színek árnyalatai jól illenek egymáshoz. Ezt a színharmóniát kell nekünk, nőknek is elérnünk az öltözködésünkben, sminkünkben!








Liv Tyler – tél típus

Embereknél a csoportokat a haj, szemöldök, szempilla, szem színe és az arcbőr tónusa (sárgás vagy rózsaszínes) alapján különböztethetjük meg egymástól. Eszerint van hideg típus (ide a nyár és tél típusú emberek tartoznak), és van a meleg típus (a tavasz és az ősz).

A hideg típuson az ezüst ékszer mutat, mert a fémes szín teszi élénkké a bőrét, csillogóvá a szemét, míg a sárgás arany sápadtnak, fakónak mutatná őt. A bőr esetleges hibáit felnagyítaná, a szem alatti sötét karikákat elmélyítené, és tompítaná a szem élénk csillogását.










Jennifer Aniston – nyár típus

A hideg típusú nyár első ránézésre színtelennek tűnik: haja világosszőkétől (ami hamvas ezüstös tónusú, ún. „kese”, nem aranyszőke) a sötét hamvasbarnáig terjedhet. Szemöldöke, szempillája hamuszínű, sosem arany. Bőrszíne világos, hűvös rózsaszínes árnyalatú, szeme világos: kék, zöld vagy szürke. Hajszínével sohasem elégedett, az ő haja nem csillog aranyszőkén, szinte biztos, hogy festeti!

Mivel mindene világos, a sminkjének is diszkrétnek, könnyűnek kell lennie, különben túl harsány lesz az arca. Akár a szemét, akár a száját hangsúlyozza, egy szín közepes árnyalatát használhatja maximum sötét színként, így elkerülheti a közönségességet. Bármilyen színt használ, az csak hideg árnyalatú lehet. Minden színnek van meleg és hideg árnyalata, a meleg több sárgát, míg a hideg több kéket tartalmaz.








Claudia Schiffer – hideg nyár típus

A legegyszerűbb megállapítani egy színről, hogy melyik csoportba tartozik, hogy meleg aranyszínt (ekkor meleg) vagy hideg kékesszürkét (ekkor hideg) lehetne-e hozzápárosítani. Szemhéjpor esetén nézzük meg, hogy sötétbarna vagy sötétszürke kontúrral illik-e. Amennyiben a sötétbarna „nyert”, úgy az meleg szín, s ezért nem ajánlott a hideg típusnak (ilyen pl.: a barack, bézs, meleg lazacszín…). Szemkontúrként a szürke ajánlható, a fekete a nagy kontraszt miatt túl erős. Szemhéjára a hideg árnyalatok világos és közepes színei kerülhetnek: fehér, ezüst, rózsaszín, mályva, lila, szürkéskék, szürkészöld. Fontos, hogy mindegyik szín egyértelműen szürkés vagy kékes alaptónusú legyen, ugyanis ha meleg árnyalattal keveredik, az arc fakóvá és jellegtelenné válik.


 





 



 


 


 











Audrey Tautou – hófehérke típus
A tél típusú ember öltözködés, sminkelés terén nagyon szerencsés. Tiszta, határozott színei miatt sok olyan színt használhat, ami más típusú nőknek egyáltalán nem áll jól. A tél típuson belül két csoportot lehet megkülönböztetni, az ún. „Hófehérke”-típust és a déli nő típusát. Hajuk, szemöldökük, szempillájuk sötétbarna vagy kékesfekete. A „Hófehérkékre” jellemző a világos, rózsaszínes alaptónusú porcelánbőr. A világos bőr erős kontrasztot ad a sötét hajszínnel, ezért sminkelhető nagyon jól sötét és világos színekkel is! Szemük színe lehet kék, zöld, szürke, de leggyakrabban sötétbarna vagy fekete.







Jennifer Lopez – a déli nő típusa

A déli nő a „Hófehérkétől” csak sötét arcszínében különbözik (gondoljunk egy mediterrán szépségre). Ez a mázlista típus bármilyen színt használhat, ami hideg. Bátran használhat hideg rózsaszínt, lilát, bordót, kéket, zöldet, kontúrnak feketét vagy sötétszürkét. Ha a szemet hangsúlyozzuk, a száj ne legyen erős, mert könnyen túlsminkeltté válhat az arc. A száj ilyenkor csak „hússzínű” legyen, vagy csak szájfény. Erősebb rúzs lehet a mályva, a bordó, vagy a tűzpiros. Ilyenkor a szemre elég egy finom kontúr. Az arcpirosító ne barnás, narancsos színű legyen, hanem rózsaszínes, mert ez fogja az arcot élénkíteni, nem pedig sápasztani (a nyár típusnak is ez illik). Ez a típus az, aki világos és sötét színekkel is sminkelhet, határt csak az egyéniség szabhat.








Gregor Bernadett
Aki nem szereti pl.: a tűzpiros rúzst, az úgysem fogja feltenni, hiába illik neki! Az ő feladata az, hogy a neki való (hideg) színekből egy kevésbé feltűnő rúzst válasszon akkor kedvencének, pl.: egy finom, rózsaszínes lazacot.

Ami meg nem áll jól, a világért ki ne dobd, ha már megvetted, meleg típusba tartozó barátnőd nagyon fog örülni neki! Elő hát a nesszeszerrel és kellő „nagytakarítás” után a meglévő anyagokat, színeket bátran használd, hangulatodtól függően!







Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top