Szépüljünk

Szabadulj meg a száraz hajtól!

A növekedésnek indult hajszál még egészséges, szép fényes, pikkelyrétege zárt. Hajunk havonta megközelítõleg egy-másfél centimétert nõ, és mire körülbelül a fülcimpáig ér, a hajvégek már egyéves születésnapjukat ünnepelhetik.





Hajunk ez idő alatt számtalan fésülésen, mosáson, szárításon, egyéb stresszt kiváltó folyamaton megy keresztül, melynek következtében a hajszálat körülvevő pikkelyek rétegei lassan lekopnak, így a hajkorona elveszíti tartását, rugalmasságát, egészséges csillogását. A hajszálak belső rostjai könnyen lecsupaszodnak, a köztük lévő összetartó anyag eltűnik, mígnem a hajszál vége szétválik, széttöredezik.

Honnan tudhatjuk, hogy hajunk száraz és töredezett? A szétnyílt hajvégeket mindenki jól láthatja, de lehetnek egyéb árulkodó jelek is, melyek arra utalnak, hogy hajunk nem kellőképpen hidratált. A száraz haj lehet akár érdes, kissé szúrós tapintású, nehezen kezelhető. A nem megfelelően hidratált hajból eltűnik a természetes ragyogás, fakóbb, színtelenebb, mint az egészséges, kellő nedvességtartalommal rendelkező haj.

Ha a hidratálásról esik szó a szépségápolásban, legtöbben a bőrápolásra gondolnak, pedig nemcsak bőrünket, hajunkat is meg kell óvni a kiszáradástól, vagy ha már nem sikerült elébe menni a problémának, vissza kell állítanunk a haj egészséges állapotát. Sokan küszködnek azzal, hogy hajuk rugalmatlan, gubancos, nehezen kezelhető. Gyakran a frizurát okoljuk, amikor hajunk nem engedelmeskedik, furcsán lelapul, vagy minden hajszálunk önálló életet élve a szélrózsa minden irányába égnek mered. Nem feltétlen kell rögtön a fodrászt hibáztatni, amiért hajunk nem úgy viselkedik, ahogy elképzeltük, mert lehet, hogy nem a vágás sikerült rosszul, hanem egyszerűen hajunk nem kellőképpen hidratált.





Egy jól megformázott frizura sem tud viselője büszkeségévé válni, ha a haj száraz, töredezett, persze akkor sem, ha a zsíros hajtincsek fejünkre nehezednek. Ami igazán nehéz, megtalálni az arany középutat a hidratált hajhoz; ebben leginkább egy jó minőségű sampon lehet segítségünkre, amely simává teszi a hajszálakat.

Érdemes olyan sampont választani, amely hidratáló anyagával növeli a haj ellenálló képességét, felszínét és belsejét egyaránt táplálja, a fejbőrtől a szálak végéig fejti ki hatását. A hidratáló samponok lényege, hogy segítenek megőrizni a haj nedvességtartalmát, azáltal, hogy megtartják a vizet a hajszálakban. A hidratált, egészségesen ragyogó haj befolyásolja közérzetünket, hiszen ha hajunkat nem érezzük szépnek, nem jöhet létre a külsőnk és belsőnk közötti harmonikus egyensúly, amelyre minden nő törekszik. És ez persze nem csak a száraz haj esetén igaz, hiszen az egészséges víztartalmat mindig meg kell őrizni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top