Szépüljünk

Hajad, hajam, haja

Hogy hány szál lehet a párnán, amitõl már meg kell ijedni? Mennyi ideig él egy hajszál? Igaz, hogy már csecsemõkorodban megvan az összes hajhagymád? Fontos kérdések, ugye? Minden, amit tudni akartál a hajról...




Teljes hajállományunk 90.000-180.000 hajszálból áll. A szőkéknek kb. 140 000 vékonyabb, a barnáknak kb. 100 – 120 000 kicsit vastagabb, a vöröseknek pedig csak 85 – 90 000, de a többiekéhez képest vastag hajszála van. Hajunk a fogantatás utáni hatodik héten kezd kifejlődni, és bőrünkben körülbelül 5 millió szőrtüsző jelenik meg! A születés után számuk már nem gyarapszik. A fejbőr hajhagymái sokkal aktívabbak, mint a test többi részén elhelyezkedő szőrzet, ezért gyorsabban is nő a haj.
A haj két fő része a hajgyökér és a hajszál. A hajszál gyökerét a hajhagyma veszi körül, amely a haj szilárd vázát, a szálas szerkezetű keratint termeli. Ebből az anyagból van a köröm, a szarv, a pata, a karom is, csak más a struktúrája. A hajgyökér kiszélesedő része a hajhagyma. Alsó részében található a hajszemölcs, amelynek sejtjei állandóan szaporodnak, majd fokozatosan átalakulnak, és beleolvadnak a hajszálak anyagába. A szemölcs területén gyors az anyagcsere, amihez sok-sok tápanyagra van szükség. A hajhagyma középső részén lévő sejtek termelik a hajszálat, a szélén lévők pedig a gyökérhüvelyt, a szőrtüsző belső borítását.






A haj, illetve a szőrszálak élettartama


Minden egyes hajszálunknak megvan a maga meghatározott élettartama, ami nagyon különböző lehet. Egy átlagos hajszál élettartama kb. hét év. Egészséges növekedési fázisban hajunk körülbelül egy centimétert nő havonta. Egy hajszál növekedése a férfiaknál 2-4, a nőknél 4-6 évig tart. Egy hajtüszőből 10-12 hajszál nőhet. Naponta ér véget egy-egy hajszál élete, ami a hajhagymák életciklusából adódik. Ha több, mint napi 60-100 szál marad a ruhán, a párnán, a kádban vagy a kefében, akkor már elgondolkozhatunk rajta, hogy esetleg hajhullással van dolgunk… A hosszú hajúaknak sokkal riasztóbbnak hathatnak a naponta elvesztett hajszálak. Ősszel és tavasszal valamennyivel több hajat hullatunk, de ez nem mindig utal betegségre.






Időnkénti erős hajhullás


Ha időnként a normális mennyiségnél több haj kerül ugyanabba a növekedési szakaszba, akkor gyakran előfordulhat erős hajhullás. Ezek a hajszálak majdnem egy időben érik el a növekedés végső fázisát, így megközelítőleg egyszerre hullanak ki. Ilyen esetek általában tavasszal és ősszel fordulnak elő. Ha ez a fázis egy pár hét alatt megszűnik, nem kell aggódnunk.

A fokozott hajvesztés oka az is lehet, hogy a szervezet nem képes ellátni a fejbőrt a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokkal. A következmény nem egyszerűen csak az, hogy a hajnövekedés lelassul, hanem a hajszálak vékonnyá és töredezetté válnak, majd a növekedés teljesen megáll.

Tápanyagok hiányában a hajhagymák „elalszanak”, ám nem pusztulnak el azonnal. Ha a hajhagymák megkapják a növekedésükhöz szükséges táplálékot, a haj növekedése ismét megindulhat. A legjobb és leghatékonyabb módja a táplálásnak az, ha a szükséges anyagokat a vérkeringésen keresztül juttatjuk el a sejtekhez. Ez a tápcsatornából felszívódó készítményekkel érhető el a legegyszerűbben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top