Szépüljünk

Nostradamus: Sárkányvér és fogfehérítés?

Sokaknak nem ismeretlen az, amikor valaki beszéd közben eltakarja a száját, és nem mer nevetni. Legtöbbször egy beidegzõdésrõl van szó, mely forrása, hogy valaki szégyelli fogait.




A beszéd sokszor érthetetlen motyogássá válik, mert nem merünk rendesen artikulálni, hiszen akkor fogaink jobban látszódnak. Előfordul, hogy a fogak ugyan egészségesek (a hófehér fogak is szuvasodhatnak, míg a sárgás fogak is lehetnek egészségesek), de színük elváltozik, ami rengeteg gátlást kelt. Az elsárgult, barnás, szürkés fogak megakadályozzák, hogy nyugodtan beszéljünk, felszabadultan mosolyogjunk, anélkül, hogy előtte gondolkodnunk kelljen, hogy ez mennyi kellemetlenséggel járhat. Beszéd közben többnyire beszélgetőpartnerünk arcát figyeljük, tekintetünk elkerülhetetlenül a beszéd forrására, azaz a másik ajkára téved, jól megfigyelhető, hogy az elszíneződött fogak mennyi feszengést okoznak, elbizonytalanítják az embert.

Mitől színeződnek el a fogak? Alapvetően mindenki fehér, egészséges fogakkal születik, de a fog fehérsége, árnyalata, bőrünk, szemünk színéhez hasonlóan nem „szabadon választott”, hanem adottság kérdése. Az életkor előrehaladásával nemcsak bőrünk rugalmasságát, hajunk fényét veszítjük el, hanem fogunk fehérségét is, alkattól függően eltérő mértékben. Az adottságon kívül, számos tényező befolyásolja, hogy az idő múlásával, hogyan alakul fogunk



színe. A különböző ételek és italok színezőanyaga könnyen megtapad a fog felületén. A legsúlyosabb merényletet a dohányzással, a mértéktelen kávé-, tea-, üdítőfogyasztással követhetjük el fogaink ellen. A fogazat elszíneződésének okai között kell említeni a fogkövet és az elöregedett töméseket. A gyökérkezelt fogakban megszűnik a vérellátás, így a fog elveszti természetes színét, elszürkül. A gyerekkori fogszabályzás, valamint egyes gyógyszerek, betegségek is felelősek lehetnek a fogak elszíneződéséért. Ha a kismamának terhessége alatt gyógyszert kell szednie, szintén befolyásolhatja a születendő gyerek fogainak épségét, színét.





A fogak fehérítése nem új igény az emberiség történelmében, már Nostradamusnak is eszébe jutott, aki szerint a sárkányvér, a vörös korall és a fehérborkő-por keveréke ragyogóvá teszi a fogakat. Persze a sárkányvér nem elengedhetetlen anyaga a fogfehérítésnek, hiszen manapság számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Létezik lézeres fogfehérítés, valamint többféle olyan eljárás, melyet fogorvosunktól kérhetünk, de ha otthon szeretnénk tenni valamit fogaink fehérségéért, akkor a legegyszerűbb, ha beszerzünk egy fehérítő fogkrémet. Felejtsük el a nagymamánk által javasolt szódabikarbónát, és keressünk olyan fogkrémet, amely ásványi anyagaival fehéríti a fogakat, anélkül, hogy roncsolná a fogzománcot. Ilyen hatású fogkrém a Signal Super Whitening,  mely egy professzionális fogfehérítésben használt ásványt, Perlitet tartalmaz. Ha betartjuk a háromperces fogmosási időt, rendszeres használattal fogainkat megszabadíthatjuk a sárgás, barnás színű foltoktól, és nyugodtan mosolyoghatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top