Szépüljünk

Éltetõ napsugarak?

Bár még nincs itt a nyár amúgy istenigazából, de a nap végre kezd kisütni. Ilyenkor lelkesedésünkben mi mást is tehetnénk, mint hogy gyorsan kiülünk, hogy összeszedjünk egy kis színt.




Persze nem is kell ahhoz kiülni egy kávézó teraszára, hogy az első napsugarakkal találkozzunk. Arcunk az a területe bőrünknek, amely legelőször találkozik az első igazi tavaszi-nyári fénysugarakkal. A napsütés számos pozitív hatással rendelkezik. Segítségével állítja elő szervezetünk a D-vitamint, amely a csontjaink képződéséhez és jó állapotban tartásához nélkülözhetetlen. Segítségével termelődnek szervezetünkben olyan hormonok, amelyektől jókedvűek leszünk. A napfény ráadásul fertőtlenítő hatású is, még a pattanásoknak is jót tesz.

De amennyire jó a hatása, annyira káros is lehet. Nem győzünk eleget hallani arról, hogy az UV-sugárzás milyen hatásokkal rendelkezik. Nagy része van a bőr idő előtti, és nem túl szép öregedésében. Több vizsgálat is kimutatta már, hogy az idejük nagy részét a napon töltő földműveléssel foglalkozók vagy pl. a tengerészek egy idő után ún. földművesbőrrel rendelkeznek ami azt jelenti, hogy arcbőrük megvastagszik, így próbálva védekezni a káros sugárzás ellen. A ráncok kialakulása és a bőr mélyebb rétegeinek öregedése mellett nem elhanyagolható az a hatás sem, amellyel az UV-sugárzás hozzájárul a bőr rákos elváltozásainak létrejöttéhez.





Nem akarunk persze senkit sem ijesztgetni, hiszen létezik megoldás ezekre a problémákra. A ma kapható termékek már olyan UV-védelemmel rendelkeznek, amely hosszú ideig védi a bőrt. Az egyre magasabb fényvédő faktorú krémek általában photostabilak, így nem bomlanak le a napfény hatására, és a víz sem oldja őket.

Azt már mindenki tudja, hogy a napozáshoz gondosan be kell kennie magát naptejjel, de nem felejtsük el azt sem, hogy nem csak a napozás alkalmával ér minket napsugárzás. A legbiztosabb megoldás, ha UV-szűrőt tartalmazó arckrémet használunk, és nem árt, ha testápolónk is tartalmaz ilyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top