Szépüljünk

Irritált bõr? Felejtsd el!

Egy nagyszabású felmérés szerint, a nõk sokkal nagyobb arányban szenvednek a hónaljbõr irritációjától, mint a férfiak. De vajon miért? Olvasd el tippjeinket, és megszabadulsz a kényelmetlenségektõl!

A férfiak és a nők egész más okoknak is tulajdonítják ezeket a kellemetlen tüneteket, bár a megjelenési forma ugyanaz. A leggyakrabban okozott probléma a viszketés. Ezután a kipirosodás jön. Ennél kevesebben éreznek fájdalmat, égő érzést. De van olyan is, amikor ezek a tünetek együtt fordulnak elő.

A nők bőre eleve érzékenyebb, mint a férfiaké, ez is indokolja a gyakrabban jelentkező panaszokat. Ehhez hozzájárul az is, hogy a nők sokkal gyakrabban szőrtelenítik ezt a testtájékukat, mint a férfiak. A szőrtelenítés pedig, bármilyen kímélő módszerrel is végzed, irritál. Akár fizikailag, akár kémiailag.

A felmérés során megkérdezték a résztvevőket, minek tulajdonítják panaszaikat. Sokféle indokot felsoroltak, és itt is jelentős különbség mutatkozott a férfiak és nők válaszaiban. A férfiak szerint ugyanis a nagy meleg okozza az irritációt.

A nők közül viszont sokan megfigyelték, hogy a hónap során, hormonális változásaikkal párhuzamosan javulnak vagy romlanak a tünetek. A nők szerteágazóbb gondolkodására utal az is, hogy ilyen lehetséges okokat is felhoztak, mint pl. a mosószerre való allergia vagy a ruha anyaga, amelyet viselnek. Ez utóbbi egyébként már az izzadás mértékét is erősen befolyásolja, hiszen a nem szellőző műszálak nagyobb izzadást okoznak, mint a természetes anyagok.


És persze mindkét nem indokainál megjelentek a különböző izzadásgátló dezodorok, amelyek közül bizony van olyan, nem is egy, amely az érzékenyebb bőrűeknél kellemetlen tüneteket okoz. Különösen szőrtelenítés után.


Ha tapasztaltál magadon ilyen tüneteket, nem árt néhány dologra odafigyelni:

• Hordj természetes anyagú ruhákat!
• A szőrtelenítést inkább esti elfoglaltságként űzd, így a bőrnek egy egész éjszakányi ideje lesz magához térni az őt ért sokkból.
• Ne használj szárító hatású tisztálkodószereket!
• Éjszakára ne használj dezodort!
• Keress olyan izzadásgátlót, amely nem irritálja a bőrödet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top