Szépüljünk

Naprakészen

Már valószínûleg neked is eleged van abból a figyelmeztetésbõl, hogy a nappal nem árt vigyázni. Bár mindenki szeret barna lenni, és a D-vitamin sem árt, valószínûleg van még néhány olyan veszély, ami felett elsiklottál.





A bőr emlékszik

Bizony, a bőr minden egyes napon töltött percre emlékezik. A leégések mindegyike nyomot hagy, amit már nem felejtetnek el vele a napozás utáni hűsítő készítmények. Azok már csak a tűzoltás eszközei. Legjobb tehát megelőzni a bajt. Egy felmérés szerint a magyar nők kb. fele használ bármiféle fényvédő készítményt, és nagy részük csak napozáskor. Pedig amikor a buszra vársz, vagy egyszerűen végigsétálsz a város utcáin, a betonról visszaverődő sugárzás ugyanolyan károkat okozhat bőrödön. Ilyenkor tehát érdemes figyelni arra, hogy a napnak kitett testrészeid mindig védettek legyenek. Ez nem is olyan nehéz, hiszen a legtöbb naptejjel remekül helyettesíthető a testápoló, és ma már a legtöbb arckrém tartalmaz fényvédőt.






Sugárzások


A napfény többféle sugárból áll össze. Ennek köszönhetjük a meleget, a fényt, és persze a barnulást is. A barnulásért az UV-B sugárzás felelős, melynek hatására munkába lépnek a szép színes pigmentsejtek, amelyek megvédik a bőr mélyebb rétegeit. Az UV-B sugárzás amúgy sem hatol a bőr legmélyére.

Behatol viszont az UV-A sugárzás. Ez a legmélyebb szinteken is képes roncsolni, és vízteleníteni a szöveteket, így megfosztva őket rugalmasságuktól, így pedig ráncok keletkeznek. Ráadásul kóros pigmentfolyamatokat is beindíthat, amitől májfoltok keletkeznek a bőrön. No és persze ne feledkezzünk meg a bőrrák veszélyéről, erről is az UV-A sugárzás tehet.


UV-A

Ez a fajta sugárzás ráadásul áthatol szinte mindenen. Például az üvegen is, így hát pl. az autóban vagy az ablaknál is károsítja a bőrt. A felhők is átengedik mindenfajta UV sugárzásnak egy részét, tehát a borult idő sem véd meg a káros hatásoktól.
Ahhoz tehát, hogy elkerüljük bőrünk korai öregedését, oda kell figyelnünk arra, hogy a fényvédő készítményünk az UV-A sugaraktól is megóvja, ne csak a másik fajtától.






Ha már baj van


Ha nem használtál elég magas faktorszámú fényvédőt, vagy neadjisten egyáltalán nem használtál, akkor valószínűleg részed lehet egy jó kis leégés minden örömében. Ha már a napon érzed, hogy kifejezetten éget a nap, gyorsan menj árnyékba!

Ha valóban leégtél, akkor bizony jön a fájdalmas bőrpír, súlyosabb esetben a hólyagos és a vizenyős feldagadás, hiszen a bőr komolyan sérül ezekben az esetekben. Végső esetben még lázzal is járhat a leégés.
Ezt a sérülést mindenképpen kezelni kell, hiszen akárhogy is nézzük, ez egy égési sérülés. A legsürgősebb feladat nyilván a bőr megnyugtatása, és a vízveszteség pótlása. Ebben segítenek a napozás utáni hűsítő zselék.

A napozás utáni testápolók szintén hidratáló hatásúak. Ezeknek a készítményeknek nagy része aloe verát tartalmaz, ami segíti a bőr regenerálódását és gyulladásgátló. A régen népi szerként használt tejföl is lehet hűsítő hatású, de magas zsírtartalma miatt elzárja a levegő útját, tehát nem biztos, hogy jót teszünk vele. Az aloe verát akár más formában is használhatjuk.

Súlyosabb esetekben recept nélkül kapható szerek is kaphatóak, pl: Fenistil gél, de ezt na használjuk kiterjedt testfelületen, vagy Phenylbutazon kenőcs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top